Vrouwelijk naakt in Zutphense gewelvenkelder

ZUTPHEN - Fotografe Petra van Vliet is de laatste maanden bezig geweest met een project waarbij ze twintig vrouwen naakt fotografeerde in een gewelvenkelder. De expositie van deze foto's, genaamd Zutphense Welvingen' is vanaf 25 november te zien aan de Rodetorenstraat 16 in Zutphen, de opening vindt plaats op 24 november om 15.00 uur. Van Vliet werkt normaal gesproken alleen in opdracht, dus dit is haar eerste expositie: "Dit project is een ode aan de vrouw, mijn kelder en het prachtige Zutphen".


Babylonische ballingschap

ZUTPHEN - Ex Oriente Lux nodigt belangstellenden uit voor een lezing op 21 november 2018 van Prof. Dr. Caroline Waerzeggers met als thema 'Nieuw licht op de Babylonische ballingschap'. De lezing vindt plaats om 19.45 uur in het Odensehuis, Tengnagelshoek 6.

In 586 voor het begin van de jaartelling werd Jerusalem verwoest door de legers van de Babylonische koning Nebukadnezar. Ook de Joodse Tempel van koning Salomo, werd met de grond gelijkgemaakt. De kunstschatten werden weggevoerd naar Babylon, samen met een deel van de bevolking van het Judese koninkrijk.

Tot voor kort waren de Bijbelboeken Koningen en Jeremia de belangrijkste bronnen van deze geschiedenis. Daarin gaat het vooral om de geschiedenis vóór de catastrofe en de verwoesting zelf; wat er met de ballingen in het Oostelijk gelegen Babel (nu in Irak) gebeurde, was onbekend. Maar onlangs zijn ruim 200 kleitabletten ontdekt waarop in Babylonisch spijkerschrift over het leven van Joodse ballingen in het dorp 'Al-Yahudu' wordt beschreven waar veel van hen waren ondergebracht. Die geven een gedetailleerd beeld van het leven van de Joodse ballingen en vullen daarmee een lacune op in de geschiedenis van het Midden-Oosten in de 6e en 5e eeuw voor de jaartelling.

Naar deze teksten wordt onderzoek gedaan onder leiding van Prof. Dr. Caroline Waerzeggers, hoogleraar Assyriologie aan de Universiteit Leiden en directeur van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO).

Toegang gratis voor leden van Ex Oriente Lux en van het Klassiek Verbond. Van belangstellenden wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.


Stap in de magische wereld van de middeleeuwse componiste

ZUTPHEN - Opera Hildegard is een bijzondere muziekproductie die plaatsvindt in de Walburgiskerk Zutphen op 16 november om 20.00 uur. Stap in de magische wereld van de middeleeuwse componiste en mystica Hildegard von Bingen: een vrijdenker die haar eigen taal ontwierp, vrijuit over vrouwelijke seksualiteit schreef en haar nonnen - zeer ongebruikelijk in de twaalfde eeuw - liet toneelspelen.

Rond een authentieke uitvoering van Hildegards gregoriaanse opera De Orde der Deugden schreef componist Steven Kamperman een opera van nu. De daarin terugkerende melodieën van Hildegard klinken soms herkenbaar, maar weten vooral te verrassen vanuit een nieuw perspectief. Van barok tot hedendaags en zelfs een vleugje flamenco: Kamperman smeedt het geheel tot een veelkleurige klankwereld.

Regisseur Annechien Koerselman laat de stemmen van het alom geprezen vocale kwintet Wishful Singing schitteren in een fantasievolle regie samen met de veelzijdige sopraan Wynanda Zeevaarder als Hildegard en de barse bassen van Marc Pantus als haar tegenspeler abt Kuno van Disibodenberg.

Voor meer informatie en toegang, zie de website.


www.baderorgel.nl


Er kan nu ook online gestemd worden voor de NS Publieksprijs

LOCHEM - Vorige week stond in deze krant een artikel met een oproep om te stemmen voor de NS Publieksprijs voor het boek 'De laatste getuige' over Lochemmer Wim Aloserij. Het was op dat moment nog niet mogelijk om online te stemmen via de website, dit kan vanaf nu wel.

Het boek vertelt het verhaal over de man die drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde. De afgelopen twee weken is er massaal gestemd door inwoners van Gemeente Lochem via de papierenstembiljetten. Dat kan nog steeds t/m 15 november op de verschillende locaties en online t/m 16 november aanstaande.


nspublieksprijs.nl/stemmen/custom


Kopwit zoekt dichtliefhebbers

ZUTPHEN - Twee met het poëzienetwerk Kopwit verbonden mensen zoeken deelnemers aan een op te richten groep die in huiselijke sfeer gedichten lezen en bespreken. Dit kan aan de hand van een thema of dichter zijn, ook is er ruimte voor eigen werk. Meer informatie via telefoonummer: 0575 - 570 465.