Het Zutphens Barok Ensemble. Foto: PR
Het Zutphens Barok Ensemble. Foto: PR Foto:

Liefdesverhaal met tragische afloop
inspiratie voor opera

ZUTPHEN - Zondag 11 november om 15.30 uur zal het Zutphens Barok Ensemble samen met solisten en projectkoor de opera Venus & Adonis van John Blow spelen en zingen in de Martinuskerk, Kerkplein 1 in Warnsveld.

John Blow (1649-1708) gaf Venus & Adonis de ondertitel 'A Masque for the Entertainment of the King'. Vanuit de traditie van maskerades aan de hoven van Italiƫ, Frankrijk en Engeland is dit de eerste opera uit de Engelse muziekgeschiedenis. John Blow was een de van de leermeesters van Henry Purcell die later veel meer opera's zou componeren.

Koning Charles II was fan van de Italiaanse en Franse muziek en wedijverde voortdurend met de Zonnekoning uit Frankrijk. Naast de Engelse tonen horen we in Venus & Adonis dan ook veel Franse invloeden zoals in de ouverture en de diverse dansen. De opera duurt een uur.

Blow ontleende de plot aan Ovidius' Metamorphoses: een liefdesverhaal met tragische afloop.

Dankzij subsidies van het VSBfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds is dit project mogelijk en kunnen solisten de rollen van Venus, Adonis en Cupido zingen. Venus: Aldona Bartnik; donis: Hans Scholing en Cupido: Janet Mol. De muzikale leiding is in handen van Elin Eriksson.

Toegangsprijs 10 euro.