Theodoor Heynes, Landschap, circa1970, aquarel, bruikleen particuliere collectie. Foto: PR
Theodoor Heynes, Landschap, circa1970, aquarel, bruikleen particuliere collectie. Foto: PR

Theodoor Heynes wist het licht te vangen

Tentoonstelling van veelzijdig kunstenaar

ZUTPHEN - Op zaterdag 17 november opent de tentoonstelling Theodoor Heynes, Aquarellist in Museum Henriette Polak. Heynes (1920 – 1990) was schilder en tekenaar, maar in de eerste plaats aquarellist. Met zijn gedurfde gebruik van het witte papier, het lef om leeg te laten, werken het wit en licht in zijn aquarellen op volle kracht.

Heynes schilderde graag buiten; het weidse polderlandschap, levendige havengezichten of het spektakel op een veemarkt. Daarnaast schilderde hij ook indringende portretten. Urenlang kon hij zitten observeren, genieten en schilderen. In weer en wind genoot hij van de ongereptheid van het land en legde de dynamiek van de lucht en de kracht van het water vast. In zijn latere werk construeerde Heynes – in de voetsporen van zijn beroemde voorganger Paul Cézanne - zijn eigen geabstraheerde kijk op de werkelijkheid. Met sterk vereenvoudigde vormen, strakke lijnen en witte uitsparingen van onbeschilderd papier wist hij het licht te vangen en daarmee een grote dieptewerking, snelheid en beweging te suggereren.

Een publicatie over de veelzijdig kunstenaar is verkrijgbaar in de museumwinkel. Verder worden rondom de tentoonstelling verschillende activiteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan schrijven in stilte, mediteren in de tentoonstelling en workshops aquarelleren. Voor het volledige aanbod, aanmelden en meer informatie, zie de website.


www.museazutphen.nl