Dennis James blaast de glasmuziek nieuw leven in

ZUTPHEN - Op zaterdagavond 10 november 2018 om 20.00 uur vindt er in het Geelvinck Muziek Museum Zutphen een heel bijzonder concert plaats, namelijk Dennis James bespeelt de glassarmonica. Dennis James blaast de glasmuziek nieuw leven in. Als liefhebber van muziekgeschiedenis en authentieke uitvoeringspraktijken, presenteert hij het programma 'Glass-ical Musick'.

De glasharmonica werd in 1762 uitgevonden door Benjamin Franklin. Het instrument bestaat uit een serie glazen schalen, die aan een as ronddraaien. Het werkt op dezelfde manier als wanneer u met een natte vinger over de rand van een wijnglas draait en er een toon ontstaat. Onder meer Mozart, Carl Philipp Emanual Bach en Beethoven schreven er muziek voor. Later werd het een geliefd instrument voor stomme film. Dennis James is één van de weinige experts op het terrein van de glasharmonica. Hij bespeelt een originele laat achttiende eeuwse glasharmonica, recent verworven door het Geelvinck Muziek Museum Zutphen.

Voor meer informatie en kaartjes, zie de website.


www.geelvinck.nl


'Der Jäger und die Müllerin'

EEFDE - Altijd al willen weten hoe het verhaal van de bekende Schöne Müllerin van Schubert verder gaat? Kom dan zondag 4 november om 15.00 uur naar Kapel op 'r Rijsselt in Eefde. Componist Erwin Strikker schreef in samenwerking met Simone Zacharias (tekst) het vervolg, getiteld: "der Jäger und die Müllerin", waarbij ze de stijl van de romantiek trouw gebleven zijn en de molenaarsdochter, de wandelaar, de jager, het molenrad, het woud en niet te vergeten het beekje een grote rol blijven spelen.

Erwin Strikker besloot dit te schrijven omdat mensen na uitvoeringen vaak vroegen hoe het verhaal nu verder gaat. Simone Zacharias schreef de krachtige en beeldende liedteksten, waarin beschreven wordt hoe het afloopt met de jager en de mooie molenaarsdochter. De Zutphense sopraan Ivette van Laar zal met haar heldere stem de liederen vertolken en wordt daarbij ondersteund door de prachtige pianobegeleiding van pianist Wouter Munsterman. Antek Olszanowski is de verteller tijdens deze voorstelling van 12 liederen.

Toegang: 10 euro. Reserveren kan via: 0575-570521 of info@kapeloptrijsselt.nl