Lieke Danielsen Frans van Dalen werden bedankt met een bos bloemen. Foto: PR
Lieke Danielsen Frans van Dalen werden bedankt met een bos bloemen. Foto: PR Foto:

Bezoekers genieten van muziek uit de Belle Epoque

ZUTPHEN - Zondagmiddag 28 oktober trakteerden Lieke Daniels, viool en Frans van Dalen, fortepiano op een heerlijk middagje muziek. Ondanks het Jazz&So Festival in Zutphen, kwamen er toch ook bezoekers naar het Geelvinck museum toe om naar hen te luisteren. Muziek uit de Belle Epoque, oftewel de periode in de Franse en Belgische en met uitbreiding Europese geschiedenis, aan het einde van de 19de eeuw tot de aanvang van de Eerste Wereldoorlog. Een ongedwongen middag waarin de bezoekers regelmatig vragen stelden aan de musici.

Lieke en Frans begonnen met composities van Joseph Lanner (1801-1843), Jules Massenet (1842-1912), Johannes Brahms (1833-1897). Joseph Lanner was een Oostenrijkse componist, autodidact, die in de kringen van Johann Strauss Jr. speelde als violist. Hij heeft veel gecomponeerd. Zijn walsen, Ländler, Galops en Modedansen vormden een geheel apart genre, dat zijn faam over geheel Europa bracht en Wenen een geheel aparte sfeer bracht.

Frans speelde op de Collard&Collard fortepiano uit 1845. Lieke speelde op haar prachtige viool, waaruit een intense klank tevoorschijn kwam, die juist in deze muziek uit de Belle Epoque van groot belang is. Uit de opera Taïs van Massenet werd het beroemde 'Méditation' gespeeld.

De Sérénade van Gabriel Pierné, een componist die samen met Claude Debussy les kreeg van César Franck en Jules Massenet, werd uitgevoerd. En op het programma stonden ook 6 van de 21 Hongaarse dansen van Brahms. De Hongaarse dansen behoren tot Brahms' bekendste werken.

Naar het 'Salut d'Amour' van Edward Elgar, dat hij in 1888 schreef, werd ademloos geluisterd. Dit werk is ontstaan nadat de geliefde van Edward Elgar voor hem een gedicht had geschreven. Daarop schreef hij voor haar zijn liefdesgroet, Salut d'Amour. Lieke en Frans eindigden hun concert met de bekende Czárdás van Vittorio Monti, die leefde tussen 1868 en 1922.


www.geelvinck.nl