Familie bedankt redders in nood

ZUTPHEN - De familie Tomatala wil graag de mensen bedanken die op vrijdagmiddag 12 oktober hebben geholpen toen de moeder van de familie in nood verkeerde.

Omstreeks 12.30 uur 's middags reed Engelien Tomatala met haar scootmobiel in de buurt van de ijsbaan in Zutphen, toen het misging. De bocht werd te ruim genomen, van schrik gaf ze gas in plaats dat ze remde, en raakte ter water met de scootmobiel bovenop haar. Vanwege twee lichte beroertes (TIA's) in het verleden, kon zij niet zelfstandig opstaan. Een man sprong in het water en redde daarmee het leven van Engelien. Samen met een andere jongeman haalde hij haar uit het water. Ook waren twee vrouwen ter plekke gekomen, die een deken over het slachtoffer heen legden. De ambulance heeft haar tenslotte nagekeken en naar huis gebracht.

Karel Tomatala, de man van Engelien: "Wij, mijn vrouw en ik en onze drie kinderen, zijn deze mensen ontzettend dankbaar. En dankzij de man die direct te hulp schoot, is mijn vrouw nog in leveren. Bedankt!".


Kennismaken met Buurtpreventie Warnsveld

WARNSVELD - Op zaterdag 3 november kunt u kennismaken met de Buurtpreventie Warnsveld in de passage voor Albert Heijn op de Dreiumme in Warnsveld. Van 10.30 tot 15.30 uur zijn leden van het Team Buurtpreventie Warnsveld en de politie daar aanwezig.

Er zijn inmiddels dertig mensen die in het bijzonder in de donkerste tijd van het jaar in Warnsveld surveilleren op momenten dat de kans op inbraken het grootst is. Deze buurtpreventen zijn tijdens hun surveillances te herkennen aan hun oranje hesjes met achterop 'buurtpreventie' en op hun oranje caps staat 'BPW'.

Het team wil het gevoel van veiligheid van de inwoners van Warnsveld vergroten én iedereen stimuleren om ook zelf alert te zijn jegens inbraken en potentiële inbrekers. Op enkele plekken in het dorp is uitbreiding van het team gewenst. Men kan zich daarvoor aanmelden.

WhatsApp-groepen
Er zijn in het dorp ook vijftien WhatsApp-groepen van mensen die elkaar waarschuwen bij inbraken of verdachte situaties. Vijfhonderd bewoners sloten zich al aan bij een groep in hun eigen buurt. Mede dankzij de WABP-groepen wordt de veiligheid in de eigen omgeving aanmerkelijk verhoogd. Het doen van inbraken of overvallen wordt voor inbrekers of insluipers een stuk lastiger, wanneer inwoners beter op hun buurt letten en elkaar helpen als er gevaar dreigt.

Donkere dagen offensief
Juist in de donkerste dagen van het jaar doen we mee aan het 'donkere dagen offensief'. Iedereen kan daaraan meedoen, onder andere door tijdens afwezigheid in huis de verlichting zo normaal mogelijk te laten branden. Met name gelegenheidsinbrekers (90 procent) maken graag misbruik van de zichtbare afwezigheid van bewoners. Als er licht brandt, en zeker als dat via ingestelde klokken ook nog varieert, worden zij op het verkeerde been gezet en zullen het huis eerder overslaan. En, informeer buren bij langere afwezigheid.

Buurtpreventie Warnsveld is een werkgroep van de Dorpsraad Warnsveld en werkt nauw samen met de wijkagent en de gemeente. Voor informatie en aanmelden kan men mailen.


buurtpreventiewarnsveld@gmail.com