Kinderliteratuur voor grote mensen

ZUTPHEN - Dat ook volwassenen veel plezier en diepgang kunnen beleven aan kinderboeken bewijzen Annet Schaap en Bette Westera. Presentator Jos van Hest gaat zondag 4 november om 15.00 uur met beide schrijfsters in gesprek bij de IJsselsalon, IJsselkade 21.

Wanneer zijn teksten voor kinderen ook geschikt voor volwassenen? Waarom is er zo'n scheiding tussen kinderliteratuur en 'echte' literatuur? Dat belooft een sprankelende middag te worden vol vragen en antwoorden, lekker voorgelezen worden en luisteren naar liedjes.

Annet Schaap en Lampje
Lampje, het debuut van Annet Schaap, is vorig jaar als een meteoor de (kinder)literatuur ingedenderd en het zal daar nog jaren verblijven. Het werd meteen gezien als een overrompelende klassieker: een rijk, sprookjesachtig verhaal vol magie en vaart, een hoopvol epos met psychologische diepgang. Het boek is niet alleen geschikt voor kinderen; het is ook een zeldzaam heerlijk leesavontuur voor volwassenen.

Annet Schaap, bekend als illustrator van zo'n tweehonderdvijftig kinderboeken, kreeg voor haar debuut de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs en vorige maand ook nog de Gouden griffel.

Bette Westera en Diederik van Essel
Het deurtje van de prijzenkast van kinderboekenschrijfster Bette Westera kan nauwelijks meer dicht. Ze kreeg Vlaggen en Wimpels, Zilveren Griffels, Gouden Griffels en voor haar poëzieboek 'Doodgewoon' de Woutertje Pieterseprijs. Dit jaar nog kwam er voor 'Was de aarde vroeger plat?' een Zilveren Griffel bij.

Bette Westera wordt wel eens de nieuwe Annie M.G. Schmidt genoemd omdat haar geestige, soms melancholieke, soms grimmige verzen zo soepel ritmisch en zonder rijmdwang lopen. Met haar man Diederik van Essel maakt ze liedjes die ze samen zingen.

Voor meer informatie, zie de website.


www.ijsselsalon.nl