Zutphen stopt met leerlingenvervoer bij PlusOV

ZUTPHEN - De dienstverleningsovereenkomst van de gemeente Zutphen met vervoerscentrale PlusOV wordt per 1 augustus 2019 niet verlengd. Het college heeft gisteren besloten om alleen door te gaan met vraagafhankelijk vervoer via PlusOV en het routegebonden vervoer te beƫindigen.

Dagelijks worden bijna 2.000 personen (leerlingen-, Jeugdwet- en Wmo-dagbesteding-vervoer) via het routegebonden vervoer vervoerd. Het gaat om inwoners met specifieke, soms forse beperkingen. De gemeente Zutphen heeft een vervoersplicht voor deze leerlingen. Zutphen maakt samen met de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde en Lochem gebruik van de diensten van PlusOV.

Klachten
Sinds de start van Gemeenschappelijke Regeling PlusOV in 2017 waren er veel klachten over uitgevoerde werkzaamheden van PlusOV. Dit leidde onder andere tot een wisseling van de directie en een hogere inzet van vervoersmiddelen. Er werd een verbeterplan opgesteld en uitvoering hiervan zorgde tot een aanzienlijke reductie van het aantal klachten. Uitvoering van dit plan bracht wel hogere kosten met zich mee voor de deelnemende gemeenten. Voor 2018 is de schatting een half miljoen euro voor de gemeente Zutphen.

Apeldoorn en Deventer
Ook de gemeente Apeldoorn heeft besloten het routegebonden vervoer niet meer door PlusOV te laten uitvoeren. De gemeente Deventer stopt volgend jaar helemaal met PlusOV.

Per 1 november wordt gestart met het opnieuw aanbesteden

Door gebruik te maken van meerdere lokale vervoerders denkt de gemeente een betere kwaliteit te kunnen bieden. Per 1 november aanstaande wordt gestart met het opnieuw aanbesteden van het leerlingen-, jeugdwet- en Wmo-dagbestedingsvervoer. Per 1 mei 2019 dient dit vervoer gegund te zijn zodat in augustus 2019 gestart kan worden.