Tekening 'Wereldvrede' door Carlijn Kingma. Foto: Jacko van Dijke
Tekening 'Wereldvrede' door Carlijn Kingma. Foto: Jacko van Dijke Foto:

'Als kind was ik altijd aan het tekenen. Urenlang'

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Carlijns oneindige verwondering voor de wereld om haar heen is misschien wel de onzichtbare motor achter haar werk. Haar beeldverhalen zijn als een alternatieve cartografie van de hedendaagse maatschappij en brengen verschillende tijdlagen en dimensies bij elkaar. Door deze samen te voegen schept ze nieuwe werelden en krijgt haar werk een wonderbaarlijke kracht.

De verbeelding van deze werelden staat misschien wel haaks op wat Carlijn het huidige systeemdenken noemt. Dit komt het meest tot uitdrukking in haar sleutelwerk: "De geschiedenis van de Utopische Traditie". Dit werk verbeeldt de drang van de mens om het leven te verbeteren en te overstijgen naar hoe het zou kunnen zijn. Een zoektocht van de mens naar het Utopia door de eeuwen heen.
Naast haar pentekeningen maakt Carlijn gebruik van aanvullende methodes om de uitgebeelde verhalen en werelden over te brengen en de dialoog met haar publiek aan te gaan. Hiervoor zet ze verschillende media in zoals hoorspelen, performatieve situaties en presentaties.

Hoe ga je te werk?
"Ik neem één maatschappelijk vraagstuk of thema, lees erover en ga dan op zoek naar mensen die daar expertise in hebben. Ik kies één mentor en enkele sub-mentoren uit. Vervolgens breng ik het in kaart via een beeldverhaal."

Wat is de boodschap in je werk?
"Ik teken werelden om de maatschappij te begrijpen, om zo wellicht te kunnen navigeren naar een betere toekomst. Tot in de twintigste eeuw werden maatschappelijke vergezichten nog regelmatig verbeeld, vaak met architectuur als expressie van idealen, maar in de afgelopen decennia lijkt de productie ervan te zijn stilgevallen. Ik probeer in dit voorstellingsvacuüm te stappen. Mijn beeldkaarten tonen de maatschappij en haar instituten vanuit meerdere perspectieven. Hierin probeer ik de keuzes te verbeelden waarvoor de mensheid zich bevindt. Mijn tekeningen zijn een beschouwing van een horizon vol ideeën en inspirerende sleutelfiguren uit het verleden en het heden. Mijn werk is een pleidooi voor het herstel van het inspirerend vergezicht én een pleidooi voor begrip en verwondering."

Hoe kijk je naar de toekomst?
"Ik heb veel vertrouwen in mijn generatie en daarmee in de toekomst. Het kapitalisme heeft ons ver gebracht. Maar de fundamenten van dit construct brokkelen af, ze werken niet meer. Ik ontmoet gelukkig veel nieuwe en inspirerende mensen. Met ambitieuze, realistische en constructieve ideeën over hoe het beter kan."

De expositie 'Inspirerende vergezichten' is vanaf 3 november tot 30 december te bewonderen in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 te Zutphen. Op 18 november is Carlijn Kingma te gast in een theaterconcert van De Andersons in Dat Bolwerck.