Odd Fellows Zutphen. Foto: PR
Odd Fellows Zutphen. Foto: PR Foto:

Graafschapse Odd Fellows in Jönköping

ZUTPHEN - Op uitnodiging van de bevriende Odd Fellowloge in Zweden gingen 12 Odd Fellows en twee van hun partners van de Graafschaploge te Zutphen medio oktober op weg naar Jönköping (Zweden). Daar werden ze opgewacht door leden van de loge. Het was de start van een memorabel bezoek.

De volgende dag bezochten zij het museum van de Husqvarnafabriek ter plaatse. Dit bevindt zich in een dal naast een kleine stroomcentrale van Husqvarna (=huismolen). De gids is lid van één van de loges in Jönköping. Hij leidde zijn gasten rond langs de wapens voor de militaire uitrusting, (motor)fietsen, landbouwmachines en grasrobots.

De dag daarna werd een bezoek gebracht aan het museum van de plaatselijke lucifersfabriek met de bekende zwaluwen. Kinderarbeid in de 19de eeuw was ook daar gebruikelijk tot er een machine werd ontwikkeld die de 'Säckeitständstickor' van boomstam tot verpakking geheel voor zijn rekening nam. Een opstand van de werkenden daar was het gevolg.

Dinsdag werd een bezoek aan de zitting gebracht, inclusief een fantastische maaltijd, bereid door leden van de loge. De musici onder hen zorgden voor zang met pianobegeleiding. De Graafschaploge is niet voor niets een muzikale loge.

Volgend voorjaar volgt er een tegenbezoek van de Jönköpingse loge aan Zutphen. Meer weten over de Graafschaploge? Bezoek dan de website.


www.graafschaploge.nl