Erik en Saskia Dingemans met hun dochter Bibi. Foto: Mirjam van Biemen
Erik en Saskia Dingemans met hun dochter Bibi. Foto: Mirjam van Biemen

Neergestreken: Erik en Saskia Dingemans

ZUTPHEN - Zoals de ganzen iedere dag in groten getale neerstrijken in het buitengebied van Zutphen, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in onze stad. En dat aantal is stijgende. Vooral bewoners uit de Randstad weten hun weg naar Zutphen te vinden. Kwamen er in 2016 nog 218 nieuwe inwoners bij, in 2017 liep dit aantal op tot 304 mensen.

Door Mirjam van Biemen

Vandaag de beurt aan Erik en Saskia Dingemans. Vier maanden geleden verhuisden zij vanuit Haarlem richting Zutphen met hun dochter Bibi (12).

Erik: "Toen we op zoek gingen naar een nieuwe woning keken we niet specifiek in Zutphen, eerder rondom de stad. We hebben toen ook een huis in Barchem bekeken, maar al snel kwamen we tot de conclusie dat we het Bibi, maar ook ons zelf niet aan konden doen om zo ver van de bewoonde wereld te zitten. Zelf fietste ik vroeger ruim vijftien kilometer naar school en terug en dat vond ik best zwaar."
Saskia: "Omdat Bibi vrijeschool onderwijs volgt, kwamen we steeds dichterbij Zutphen uit. Het was Erik's wens om aan het water te wonen en al snel vonden we dit huis, wat op een prachtige plek aan de IJssel ligt. Het stond al vier jaar te koop."

En een droomplek is het. Uw verslaggever vindt dit het mooiste huis wat ze tot nu toe bezocht voor deze rubriek. De woning, die bij een voormalige steenfabriek hoorde, staat in een prachtig natuurgebied bij Empe. Toch staat de familie Dingemans binnen tien minuten in het centrum van Zutphen en kijken ze bovendien uit op de stad, vanuit hun tuin, die een paar duizend vierkante meter groot is. Iets waarmee Bibi overigens prima uit de voeten kan.
Bibi: "In Haarlem wilde ik altijd tien radslagen kunnen maken in de tuin, maar dat kon daar niet. Hier kan ik er wel honderd maken."
Erik: "Gras maaien is nog wel een dingetje, dat is minstens drie keer per week nodig. Ik wist niet hoe snel ik zo'n robot moest bestellen." Saskia: "De verbouwing pakken we grootschalig aan. Er is nooit boven geleefd, maar door de enorme hoogte en het prachtige uitzicht over de IJssel, leent het zich er wel voor. We willen een zo energieneutraal mogelijke woning, maar ook de historische charme terugbrengen, want het is echt een oud pand."
Erik: "Normaal doen we gemiddeld een jaar over een verbouwing, maar nu zal het wel iets langer duren, vrees ik."
Bibi: "Ja, en dan is het af, genieten we er een weekje van en dan willen jullie zeker weer weg?"
Saskia: "Ja, wat dat betreft heb je wel gekke ouders.. we maken overal een project van."

Hiervoor woonde (en verbouwde) het stel vijf jaar in Haarlem, maar daarvoor zaten ze ook enkele jaren in België, waar Erik op dit moment nog steeds gedeeltelijk woont. Hij handelt in sportartikelen en heeft, behalve een eigen merk, ook een aantal winkels in Nederland waardoor hij veel onderweg is.
Erik: "Soms heb ik wel een beetje spijt ja, dat we hier zijn gaan wonen. Dagelijks zit ik zo'n drie uur per dag in de auto, dus dat is wel een traktatie erbij, ondanks dit fenomenale uitzicht. Voor de toekomst betekent dit dat ik misschien meer van huis uit zal moeten werken, wat ik jammer vind, want ik heb graag collega's om me heen."
Saskia: "Ik moet nog veel ontdekken in de omgeving, maar geniet nu al enorm van de prachtige natuur. Daar zijn we dan ook voor gekomen, want op zich hadden we het goed in Haarlem."
Erik: "Toch realiseerden we ons ineens wat voor mogelijkheden we hadden, door die idiote markt van tegenwoordig. Ons huis in Haarlem was dan ook binnen drie dagen met een bod boven de vraagprijs weg."
Saskia: "We zijn allerhartelijkst ontvangen hier door de mensen uit de buurt. Tijdens het jaarlijkse paasvuur kwam echt iedereen kennis maken en wilden ze alles van ons weten, zo leuk!"
Erik: "Het zijn mensen die hier geboren en getogen zijn, maar ook import. Alles mengt goed met elkaar. Ik heb echt krom gelegen van het lachen tijdens één van de laatste borrels, zo gezellig was het."