Carlijn Kingma te midden van haar werken. Foto: Repko van Husen
Carlijn Kingma te midden van haar werken. Foto: Repko van Husen Foto:

Inspirerende vergezichten van Carlijn Kingma

ZUTPHEN - Het begon op de boerderij van haar ouders in Warken én op de vrijeschool in Zutphen. De grenzeloze verwondering van Carlijn Kingma over de wereld om haar heen. "Ik teken werelden om de maatschappij te begrijpen."

Door Alize Hillebrink

Het werk van de in Zutphen geboren en getogen kunstenaar Carlijn Kingma (27) is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. Balancerend op het snijvlak van kunst en architectuur brengt ze meerdere dimensies samen tot nieuwe werelden. Twee jaar geleden studeerde ze met een tien af aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het winnen van de New Babylon Award verleende haar vorig jaar een solo-expositie van haar pentekeningen in het gemeentemuseum van Den Haag. Inmiddels woont ze in Amsterdam en is haar scheppingsdrang niet meer te stuiten.
Aanstaande zondag 4 november opent ze haar tentoonstelling 'Inspirerende vergezichten' in 'Dat Bolwerck' in Zutphen. Voor deze speciale gelegenheid haalde Carlijn haar werken terug van de huidige eigenaren. Kingma: "Een aantal van mijn werken zijn inmiddels verkocht, het is dus wel een aparte situatie." Dat ze nu in haar geboortestad Zutphen exposeert vindt ze: "Héél erg leuk! En de plek is ook nog eens supermooi!". Carlijn Kingma is iemand die weet wat ze wil. Als ze praat klinkt haar stem helder en kordaat.

'Zutphen voelt als de oorsprong van wat ik doe'

Hoe vind je het om in je
geboortestad te exposeren?

"De oorsprong van mijn werk ligt in de vrijeschool en in mijn jeugd die ik in Zutphen heb doorgebracht. Zutphen voelt als de oorsprong van dat wat ik doe. De vrijeschool, de boerderij in Warken waar ik ben opgegroeid, mijn opa, alles heeft bijgedragen aan mijn grote voorliefde voor verwondering en nieuwsgierigheid hoe dingen in elkaar zitten. Als kind was ik altijd aan het tekenen. Urenlang."

Hoe was je jeugd op de vrijeschool?
"Op de vrijeschool werden we op allerlei manieren nieuwsgierig gemaakt en geprikkeld om te creëren. Om dingen vanuit meerdere perspectieven te bekijken. We kregen les over alle religies en werden daarmee nieuwsgierig gemaakt voor de ander. Iedere dag op de basisschool begon met een verhaal dat werd verteld door 'juffie' Angela. We werden getriggerd om eigen werelden te scheppen. Zo hadden we bijvoorbeeld een lesperiode over bouwkunde en architectuur. Ik werkte dat uit in een schrift waarin ik in woord en beeld mijn eigen geschiedenisverhaal maakte."


Lees verder op pagina 5

Tekening 'Wereldvrede' door Carlijn Kingma. Foto: Jacko van Dijke