Frank Krake en wijlen Wim Aloserij. Foto: PR
Frank Krake en wijlen Wim Aloserij. Foto: PR Foto:

Help het boek 'De laatste getuige' over Lochemmer aan de NS Publieksprijs

LOCHEM - Dit voorjaar verscheen er een indrukwekkend boek over een inspirerende en hoogbejaarde Lochemmer; Wim Aloserij. Het boek over zijn oorlogsjaren, getiteld 'De laatste getuige', vertelt het verhaal over de man die drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde. Auteur Frank Krake dook met Wim in zijn verleden en reconstrueerde zijn adembenemende verhaal. Ook vele details en talrijke anekdotes kwamen na 75 jaar weer boven water en vormden de basis voor het boek. Krake doet nu een gooi naar de NS Publieksprijs 2018 met zijn zelf gepubliceerde boek. Tot zaterdag 17 november kan er worden gestemd en op woensdag 21 november wordt bij De Wereld Draait Door de winnaar bekend gemaakt.

"Je leest het verhaal als het ware door de ogen van Wim en beseft als je het boek uit hebt wat hij allemaal heeft moeten doorstaan. Ook waardeer je onze huidige vrijheid des te meer, door het verleden beter te leren kennen", aldus auteur Frank Krake. Nu doet hij een gooi naar de NS Publieksprijs 2018. 'Ik vond dat Wim het verdiende dat het boek er superprofessioneel uit zou zien en dat nergens op zou worden bespaard. Dat is gelukt met de luxe uitvoering van het boek. Ook wilde ik graag zelf aan het roer zitten om promotie en PR te optimaliseren. Zo hebben we TV- en radiospots gemaakt en een postercampagne verzorgd. Ook een boekhandelstour ontbrak niet."

Helaas overleed Wim Aloserij op 2 mei jl. tijdens een herdenkingsreis naar Neuengamme en de Lübecker bocht. Ondanks zijn 94 jaar wilde hij daar graag zijn om zijn gevallen kameraden eer te bewijzen. Zijn toespraak in de Nieuwe Kerk tijdens dodenherdenking en het aanbieden van het boek aan koning Willem-Alexander en koningin Maxima zou het absolute hoogtepunt zijn geweest in een hele bijzondere periode in zijn leven. Het heeft niet meer zo mogen zijn. Nu nam zijn biograaf noodgedwongen die rol voor hem over.

"Wat zou het een mooi eerbetoon zijn voor Wim als we de NS Publieksprijs mogen winnen. Als iedere inwoner van 18 jaar en ouder uit de gemeente Lochem nu zijn stem uitbrengt op dit boek, dan denk ik dat we daarvoor voldoende stemmen binnenhalen. Hij heeft hier toch zo'n dertig jaar gewoond."

Stemmen kan in Lochem
Stemformulieren liggen gereed en stembussen staan opgesteld op de volgende locaties in de gemeente Lochem; Boekhandel Lovink, Bruna, Lochemse Croissanterie, VVV Lochem en AMI Kappers. Het campagneteam is op de volgende locaties aanwezig: Schouwburg Lochem op 2, 7 en 8 november, centrum Lochem op 31 oktober en 7, 10 en 14 november en centrum Gorssel op 11 november. Een geldige stem kan worden uitgebracht door op een stemformulier een kruisje te zetten bij dit boek en daaronder een e-mailadres in te vullen. Vervolgens kan het stemformulier in de stembussen worden gedeponeerd die op de genoemde locaties gereed staan. Stemmen is ook mogelijk via de website.


www.nspublieksprijs.nl


Striptekenaars en illustratoren laten hun werk zien

LOCHEM - Op zaterdag 3 november wordt in 'Het Stadshuus' in Lochem de allereerste Winterstripbeurs georganiseerd; een kleinschalige beurs waar meer dan twintig striptekenaars, illustratoren en kunstenaars hun werk verkopen en signeren. Het thema is 'Winter' en ook De Achterhoek komt aan bod. De toegang is gratis. Naast de beurs zal een tweetal exposities te bezichtigen zijn in het VVV-gebouw van Lochem: 'Marc Weikamp – verstripte gedichten' en 'Inktober'. Een selectie van deze exposities zal tevens te zien zijn bij Boekhandel Lovink, waar Marc Weikamp op zaterdag 3 november om 14:00 uur een signeersessie zal houden.

'Verstripte Gedichten'
Marc Weikamp is grafisch ontwerper, illustrator en stripmaker. Hij maakte o.a. hedendaagse beeldverhalen van de negentiende-eeuwse gedichten van Piet Paaltjens en van de Hoofdige Boer, het bekende gedicht van A.C.W. Staring.

Voor 'Piet Paaltjens in Beeld' koos hij een negental gedichten uit waarbij hij er met pen en inkt zijn interpretatie aan gaf. De tekeningen ademen de sfeer uit van onbeantwoorde liefde en verdriet, maar net als de gedichten van Piet Paaltjens kan het best zo zijn dat ze juist de draak steken met deze gevoeligheden. Het boek kreeg aandacht in zowel de regionale als landelijke pers.

Het boek 'De Hoofdige Boer' werd uitgegeven ter gelegenheid van de opening van het Museum Staring in Almen (STAAL). Marc Weikamp verbeelde dit gedicht uit 1820 dat verhaalt over de streek rondom Almen, de kerkdienaar en uiteraard de koppige (hoofdige) boer. Dit grafische gedicht heeft de taal van 'toen' maar speelt zich af in het 'nu'. Het thema van dit gedicht is immers zeker niet 'ouderwetsch'.

Op deze expositie is óók nieuw werk van Marc Weikamp te zien uit het project met als thema '350 Jaar Achterhoek'.

'Inktober'
'Inktober' werd in 2009 in het leven geroepen door de Amerikaanse illustrator/stripmaker Jake Parker als een uitdaging voor alle tekenaars: maak elke dag van de maand oktober één inkttekening. Als oefening, afleiding of gewoon voor de lol. Mooie tekeningen, lelijke tekeningen, vreemde tekeningen: het maakt niet uit, het gaat om de uitdaging. 31 dagen, 31 tekeningen.
Zie Groenen, Perry Moir, Nienke de Ruiter en Vick Henriquez zijn nét afgestudeerde striptekenaars van de studie Comic Design aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle, en lieten zich deze oktober uitdagen tot Inktober. Een selectie van hun Inktober-tekeningen in combinatie met hun vrije werk zal tijdens deze expositie te zien zijn.

De exposities zijn te bezichtigen van 3 tot 15 november in het VVV-gebouw in Lochem op Markt 2.