Jan Brinkman en Jonas ten Brinke zijn hartstikke blij met elkaar. Foto: Eric Klop
Jan Brinkman en Jonas ten Brinke zijn hartstikke blij met elkaar. Foto: Eric Klop Foto:

Jan Brinkman: 'Dit voelt als een warm bad'

Fixxar biedt 'bekende Zutphenaar' op z'n 62ste een nieuwe baan

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Hij werkte 36 jaar bij het Zutphense installatiebureau Dolderman aan de Govert Flinckstraat, dat later als Waanders Servicecentrum door het leven ging. Totdat de zaak vier jaar geleden definitief z'n deuren sloot. Jan Brinkman stond op straat. In de 60 en zonder werk. Kansloos op de arbeidsmarkt? Vergeet het maar. Sedert een jaar of twee is de Zutphenaar bijkans 'het gezicht' van het de op de Laarstraat 61 gevestigde onderdelenhuis Fixxar.

Jan Brinkman kent half Zutphen en half Zutphen kent Jan Brinkman. Het is een gegeven dat de man die in december zijn 64ste verjaardag viert geen windeieren legt. "Na mijn ontslag in 2014 viel ik in een diep gat", vertelt de geboren Eefdenaar die sedert z'n twintigste in Zutphen woont. "Thuis is gezellig, maar elke dag het gras maaien is ook zo wat. Natuurlijk solliciteerde ik me suf. Kon uiteindelijk ergens aan de slag als magazijnmedewerker. Maar daarbij stompte ik af. Miste het contact met mensen dat ik bij Dolderman en Waanders gewend was."

Hij liet het er niet bij zitten. Solliciteerde verder. Op een vacature bij Fixxar bijvoorbeeld, waarin medio 2016 een medewerker voor drie dagen per week werd gevraagd. Brinkman viste achter het net. Wat hij niet wist was dat zijn sollicitatiebrief de papierversnipperaar bespaard bleef. Enige maanden later had de winkel opnieuw een vacature. Eigenaar Jonas ten Brinke: "Anton van Beek, een vertegenwoordiger van een groothandel waarmee wij zaken doen, kende Jan nog van Waanders. 'Die moet je hebben', zei hij. Heeft kennis van het assortiment, beschikt over enorm veel ervaring en kent heel Zutphen. Omdat ik niet naar leeftijd maar naar de mens kijk gingen we met elkaar in zee. De tip bleek goud waard. Een voltreffer, niet alleen vanwege zijn enthousiasme en enorme kennis van zaken. Het was de eerste weken bijna bizar. Ik geloofde m'n ogen niet. Zóveel klanten die hem kenden. En andersom. Jan is gewoon een bekende Zutphenaar. Dat komt goed uit voor een servicegerichte winkel als de onze. De persoonlijke tint speelt daarin ontzettend mee."

Het publiek kan bij Fixxar terecht voor alles in en om het huis. Lampen, fietstassen, stofzuigers met toebehoren, printerinkt, snoertjes, stekkers, batterijen, routers, koffiezetapparaten… noem maar op. Als de klant daarbij deskundig wordt geadviseerd, is dat heel mooi meegenomen. Zeker als dat gebeurt door, zoals Jonas ten Brinke het uitdrukt, 'een bekende Zutphenaar'.

"Soms lijkt het wel alsof de mensen speciaal voor Jan komen. En ook weer terugkeren." Waaraan de baas met klem toevoegt dat de winkel sowieso niet mag klagen over het personeel. "We hebben zes medewerkers die samen een geweldig team vormen. Iedereen heeft hart voor de zaak. En, eveneens belangrijk, voor elkaar!".

Jan Brinkman, met zijn chef de enige fulltimer, vormt daarin de spil. Zielsgelukkig is ie. Een vast contract, dat ie dit op zijn leeftijd nog mag meemaken. "Toen ik begon voelde dat als een warm bad. En nog steeds. Ik leek uitgerangeerd, maar nu heb ik weer een stuk verantwoordelijk. Dit is mijn ding. Verkopen zit in m'n hart. Eerlijk, maar wel zakelijk. En klantgericht. Met een goed advies en af en toe een gezellig praatje. Dat schept bij de klant vertrouwen. Als mensen een batterijtje nodig hebben, gaan ze wel even naar Jan", lacht de bijna 64-jarige Zutphenaar die, als het aan hem ligt, lekker doorgaat tot zijn 67ste. "Voltijds. Heerlijk! Wekelijks een extra vrije dag hoeft voor mij niet. Zit je thuis en dan regent het. Wat heb je er aan…?".

Meer weten over de winkel waarin Jan Brinkman als zeer gewaardeerd medewerker heel z'n ziel en zaligheid legt? Check de website.


www.fixxar.nl