Jan Brokken. Foto: Jelmer de Haas
Jan Brokken. Foto: Jelmer de Haas

Over een Nederlandse consul die duizenden Joden redde

ZUTPHEN - Op uitnodiging van Boekhandel Van Someren & Ten Bosch en de Walburgiskerk zal Jan Brokken op 6 november vertellen over zijn nieuwste boek 'De rechtvaardigen', waarin hij de sporen volgt van een Nederlandse consul die duizenden Joden redde. Dit vindt van 20.00 tot 22.00 uur plaats in de Walburgiskerk.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte Jan Zwartendijk, consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden uit handen van de Duitsers te houden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Transsiberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. In 1997 kreeg deze consul, Jan Zwartendijk, postuum de Yad Vashem-eretitel 'Rechtvaardige onder de Volkeren'. In zijn meeslepende epos beschrijft Brokken het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van de mensen die hij hielp ontsnappen.

Jan Brokken is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere Mijn kleine waanzin, Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin, In het huis van de dichter en Baltische zielen. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Hij heeft internationale faam verworven – The New York Times prees Jungle Rudy als een meesterwerk van verhalende non-fictie.

Toegangskaarten 10 euro bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen.


0575 - 513 512

www.somerentenbosch.nl

info@somerentenbosch.nl