Fekete Láng en Chache Rom. Foto: PR
Fekete Láng en Chache Rom. Foto: PR Foto:

Gedenkstonde Zutphen

ZUTPHEN - Op vrijdag 2 november om 20.00 uur nodigt het programma 'Kunst tilt op - in Verbinding met gestorvenen' uit om stil te staan bij de verbinding met gestorvenen.

Heleen de weger (auteur van onder meer 'Vlinder op mijn Hand – momenten uit een eigen rouwproces') houdt een inleiding. Dan volgt een kunstzinnig programma met euritmie op vioolmuziek van Ysaye en Bach door Chantal Heijdeman, Martine Meursing en gedichten van Doorlie Gerdes. Het geheel wordt belicht met glas kunstwerk van Peter Vormer. Dit alles vindt plaats bij Vrije school de Zonnewende, Valckstraat 30. Kosten: vrijwillige bijdrage


Dansers en orkest zetten 't Nut op kop

WARNSVELD - Op vrijdag 2 november zal het Podium 't Nut in Warnsveld stomen dankzij het bruisende optreden van de Roma jongerendansgroep Fekete Láng uit Hongarije en het vierkoppige zigeunerorkest Chache Rom.

De dansgroep Fekete Láng (Zwarte Vlam) is afkomstig uit Komló, in het zuiden van Hongarije. Het is een kleurrijk gezelschap, bestaande uit getalenteerde jonge dansers en danseressen. De zeven zeer ervaren dansers beheersen alle traditionele zigeunerdansen. Hun specialisatie ligt bij de Roma-dansen uit Nagyecsed (Hongarije) en uit Marosvásárhely (Roemenië, Transsylvanië)

De dansgroep wordt begeleid door het jeugdige orkest Chache Rom. Deze enthousiaste groep zingt en speelt alle bekende authentieke Romaliederen uit de regio, maar van een Hongaarse meezinger of smartlap zijn zij ook niet vies. Zij zingen veel in het Hongaars, veel in de taal van de Oláh-zigeuners, soms in 't Romanes of brengen ze een lied van de Beás-stam ten gehore. Dat is hun eigen taal.

Orkest en dansgroep zijn het resultaat van een project om arme en kansarme Roma-jongeren te emanciperen en te ontwikkelen. Dit project wordt mede ondersteund door de Nederlandse Stichting Vakaró voor Komló. Kaarten aan de deur 14 euro (voorverkoop 10 euro). Kaarten bestellen kan via e-mail onder vermelding van 'Fekete Lang Warnsveld' en door tegelijkertijd onder dezelfde vermelding het bedrag over te maken naar Stichting Vakaro via NL85 INGB 000 440 4521. De tickets worden dan per e-mail toegestuurd.


vakarovoorkomlo@ziggo.nl


Laatste kans voor Copernicus

ZUTPHEN - In de Walburgiskerk in Zutphen is de tentoonstelling over Copernicus nog slechts een paar dagen te zien. Op 28 oktober eindigt de expositie die opgebouwd is rond het boek van de Poolse astronoom dat in 1543 werd gepubliceerd. Zijn theorie dat de aarde om de zon draaide, in plaats van andersom, zorgde voor een omwenteling in het denken over het zonnestelsel en het heelal.

De eerste druk van dat boek 'De revolutionibus orbis coelestium' is in het bezit van de Zutphense Librije, een van de nog twee bestaande middeleeuwse openbare kettingbibliotheken in Europa. Ook kan men op 26 en 27 oktober nog een gratis ruimtereis maken in het mobiele planetarium dat dan in de kerk staat.Twee sterrenwachten uit Bussloo en Lochem (Phoenix) zullen op zondagmiddag 28 oktboer buiten voor de kerk een verrassende blik op de zon bieden. De toegang tot de kerk kost slechts 2 euro.


walburgiskerk.nl