Muziek uit de belle epoque

ZUTPHEN - Op zondag 28 oktober verzorgt het duo Sans Souci een concert in het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen. Duo Sans Souci, bestaande uit violiste Lieke Daniels en pianist Frans van Dalen, is in 2004 opgericht. Het repertoire bestaat uit (licht) klassieke muziek en de salonmuziek zoals die klonk in de 'Belle Epoque' en de 'Roaring Twenties'. Tijdens dit concert klinkt muziek van onder andere Johannes Brahms en Joseph Lanner.

Violiste Lieke Daniels is jarenlang concertmeester geweest van zowel het Euregio Jeugd Orkest en het Tilburgs Festival Orkest. Ze bespeelt een viool van Anton Somers uit 2014 met een strijkstok van Robert Pierce. Pianist Frans van Dalen was als docent piano en repetitor verbonden aan het Hilversum conservatorium. Hij begeleidde de cabaretier Fons Jansen in diens klassieke programma's (Ongewoon Recital en Kleintje Kunst) en nam een CD op met pianomuziek van Ravel.

Voor meer informatie of het bestellen van kaarten, zie de website.


www.geelvinck.nl


Streven naar perfectie in de kunst

ZUTPHEN - In de cyclus 'Exhibition on Screen' is op zondag 28 oktober om 11.00 uur de documentaire 'Hokusai: beyond the Great Wave' in Luxor te zien. De film biedt een bijzonder beeld van de gelijknamige tentoonstelling in het British Museum en wordt ingeleid door kunsthistoricus Jeroen Stumpel.

Hokusai spendeerde zijn leven aan het bestuderen van zowel de 'gewone mens' als de natuurlijke en spirituele wereld, met de beroemde vulkaan Mount Fuji als beschermende aanwezigheid en potentiële bron van onsterfelijkheid. Hij maakte menig tragedie mee, werd ooit getroffen door de bliksem en leefde jarenlang in armoede, maar bleef altijd streven naar perfectie in de kunst. Hokusai was een kunstenaar die Monet, Van Gogh en andere impressionisten beïnvloed heeft en wordt gezien als de grondlegger van de manga. Ook is Hokusai de enige schilder met zijn eigen emoji.

Kaartjes aan de kassa of via de website. Entree is inclusief koffie/thee en een stuk taart.


www.luxorzutphen.nl