Baarmoederhalskanker, van bevolkingsonderzoek tot behandeling

STEDENDRIEHOEK - Vrouwen die meer willen weten over het bevolkingsonderzoek en de mogelijke oorzaken en behandeling van baarmoederhalskanker, kunnen op maandag 29 oktober om 19.30 uur terecht bij de informatieavond 'Vertel me Gelre' in het auditorium van Gelre Apeldoorn, Albert Schweitzerlaan 31. De toegang is gratis. Aanmelden voor de Vertel me Gelre is noodzakelijk en kan via de website.

Manon van der Weide, adviseur Deskundigheidsbevordering bij Bevolkingsonderzoek Oost, zal uitleggen hoe het bevolkingsonderzoek werkt en hoe je een goede keuze kan maken of je hier wel of niet aan meedoet. Van der Weide: "In 2017 is het bevolkingsonderzoek vernieuwd. In het laboratorium wordt het uitstrijkje tegenwoordig getest op het humaan papillomavirus (HPV). Met deze nieuwe manier van testen kunnen we bij nog meer vrouwen ontdekken of er risico is op baarmoederhalskanker. En indien nodig eerder beginnen met de behandeling.'
Marcel Huisman, gynaecoloog, legt uit hoe je als vrouw afwijkende cellen in de baarmoeder kunt krijgen en wat er vervolgens aan gedaan kan worden. Hij vertelt ook over dat niet elk afwijkend uitstrijkje leidt tot baarmoederhalskanker.


gelreziekenhuizen.nl/vertelmegelre