Laura en Bayan zijn samen naar het Chocoladefestival geweest. Foto: Meike Wesselink
Laura en Bayan zijn samen naar het Chocoladefestival geweest. Foto: Meike Wesselink Foto:

'Het is gewoon een perfecte match'

ZUTPHEN - Je zou zeggen dat Laura (35) en Bayan (26) elkaar al jaren kennen, maar niets is minder waar. Vier weken geleden ontmoette de Zutphense Laura de Syrische Bayan tijdens een wel heel bijzondere matchingslunch, georganiseerd door Buddy to Buddy. Koning Willem Alexander schoof namelijk ook aan.

Door Meike Wesselink

Dat had natuurlijk alles te maken met het Appeltje van Oranje dat stichting Buddy to Buddy dit voorjaar ontving van het Oranjefonds. Als beschermheer van het fonds kwam de koning in hoogsteigen persoon een kijkje nemen bij Buddy to Buddy die op die 26ste september niet alleen een matchingslunch, maar ook een groots congres over integratie organiseerde in het Koelhuis, samen met Provincie Gelderland, OpenEmbassy en De Zutphense Uitdaging. De koning viel dus met zijn neus in de boter en in het bijzonder toen hij bij Laura en Bayan aanschoof. "Kort voor Willem Alexander bij ons kwam zitten, kregen we te horen dat hij een praatje met ons zou komen maken", vertelt Laura. "Dat was heel gek, maar ook ontzettend leuk.". Bayan: "De koning stelde een paar vragen, bijvoorbeeld over hoe lang ik al in Nederland ben, maar het was een kort gesprekje van twee minuten."

Bayan die nu drie maanden op het AZC in Zutphen woont, zag in de bibliotheek een folder van Buddy to Buddy liggen die hem erg aansprak. Bayan besloot het nummer onderaan de folder te bellen en werd uitgenodigd in de huiskamer. Daar kwam hij meer te weten over de organisatie en besloot hij zich aan te melden om een Nederlands maatje te ontmoeten. Laura stond al ingeschreven als buddy en was op zoek naar iemand die Engels sprak en positief in het leven staat. Leeftijd en geslacht vond ze minder belangrijk. "We hadden onmiddellijk een klik", memoreert Laura de eerste ontmoeting. Bayan weet nog dat hij de gezichten van de aanwezigen afspeurde op zoek naar zijn buddy. "Je hebt geen idee wie je gaat ontmoeten, maar ik was verrast toen Laura opeens tegenover me stond. Het is gewoon een perfecte match", lacht hij.

Samen gingen ze naar het Chocoladefestival. Dat was leuk, een liefhebber van chocolade is Bayan echter niet. "Wat dat betreft was onze tweede ontmoeting op Bokbierdag geslaagder", aldus Laura. Bayan: "Eerst heb ik een paar uur gecollecteerd tijdens het festival als vrijwilliger via het COA. Dat doe ik wel vaker. Ik heb eens geholpen bij een buurtfeestje, bij een reparatieklus en ik heb wat activiteiten met kinderen georganiseerd."

De dag voor ik Laura en Bayan ontmoet, spraken ze af op het AZC. "Ik was heel benieuwd naar hoe Bayan leeft en was nog nooit op het AZC geweest. Het was goed om te zien dat er veel mensen een plek hebben om tijdelijk te wonen, maar ik begrijp ook dat mensen er weg willen, want in feite zijn ze daar aan het wachten. Bayan beaamt: "Je hebt geen idee hoe lang je moet wachten, wanneer je een gesprek krijgt of wanneer er papieren komen. Ondertussen moet je het wel zo gezellig mogelijk maken, dus ik heb gekookt voor Laura en we hebben de tafel buiten gezet om aan te eten."

Bayan heeft het naar zijn zin in Zutphen. Hij vindt het fijn dat het er rustig is, maar dat er tegelijkertijd van alles te doen is. Bayan houdt van de natuur en van de mensen en begint de stad steeds een beetje beter te kennen. "Pas geleden hebben we haring gegeten. Zoiets had ik nog nooit geprobeerd. Het idee dat je rauwe vis eet, zoals eskimo's, vond ik eng, maar ik moet zeggen dat ik het best lekker vond. Ik heb het mijn ouders in Syrië verteld en die vonden het verschrikkelijk om te horen. 'Je bent aan het veranderen', zeiden ze tegen me. Mijn ouders weten dat ik de taal en de cultuur hier aan het leren ben en ik geloof dat ze best trots op me zijn."

De gesprekken van Laura en Bayan gaan vaak over de verschillen tussen Syrië en Nederland. Bijvoorbeeld qua opleiding en werk. In Syrië is studeren gratis, je kunt dus eigenlijk alles studeren wat je wilt. In Nederland moet je daar wel wat meer over nadenken. Bayan zelf is afgestudeerd in medicijnen en is dokter. Hij zou zich wel willen specialiseren in chirurgie. "Maar eigenlijk vind ik alles leuk."