Rianka Habraken:
Rianka Habraken: "Ook de vazen in een speciale box is het resultaat van co-creatie." Foto: Meike Wesselink Foto:

Kunst en design met een bijzonder verhaal

Social Art driedaagse bij Kunst of Arts

Door Meike Wesselink

Zutphen - Bij Kunst of Art aan Nieuwstad 57-61 is het dit weekend wel heel bijzonder om even binnen te wandelen. Naast de enorme hoeveelheid kunstwerken in de vaste collectie van de kunstuitleen, kun je op 26, 27 en 28 oktober Social Art bekijken; kunstwerken gemaakt door mensen met een beperking. Bedoeling is dat een deel van deze kunstwerken een vaste plek krijgen in de collectie van Kunst of Art.

Rianka Habraken: "Op onze locatie in Zutphen verhuren en verkopen we werken, gemaakt door cliƫnten van zorgorganisatie Zozijn in Zutphen. Bij het met kunst inrichten van een bedrijf hebben we verschillende werken opgehangen die daar vandaan komen, zonder expliciet te vermelden dat het om werk ging van cliƫnten van een zorgorganisatie."

'We hopen dat dit weekend veel kruisbestuiving oplevert voor de toekomst'

"Dat is ook precies waar we naartoe willen. We vinden het vanzelfsprekend dat werk van mensen met een beperking tussen dat van andere kunstenaars hangt en vinden niet dat daar perse een label opgeplakt hoeft. Door met respect en aandacht mensen met diverse talenten en disciplines op een positieve manier met elkaar te verbinden, ontstaan er bijzondere resultaten en verrassende samenwerkingsprojecten." Want niet alleen met schilderijen, ook met bijzondere designerproducten kun je dit weekend bij Kunst of Art kennismaken. Zo is er het label Mooi door Mij dat met onder andere gebaksbordjes en sleutelhangers de markt bestormt. Het resultaat van een mooie samenwerking tussen ontwerpers, zorgorganisaties en bedrijfsleven. Maar liefst zeventien zorgorganisaties zijn aangesloten bij Mooi door Mij en de collectie designerspullen breidt zich steeds verder uit. Dit weekend dus te vinden bij Kunst of Art.

Net als Around the Corner; een Achterhoeks designerlabel dat in co-creatie het spanningsveld tussen organisaties en instellingen enerzijds en lokale ambachtsmensen anderzijds opzoekt. Dat heeft bijvoorbeeld al een bijzondere lijn Grolsch beugellampen (in samenwerking met de brouwerij) opgeleverd.


Lees verder op pagina 9

Zutphen door Marjan van Zozijn. Foto: pr