Kees Lustenhouwer, te midden van v.l.n.r. Justine Raumen, Marianne Eerdmans en Annegreet Rijkens: “Communicatie is er wel degelijk, maar kan beter.” Foto: Eric Klop
Kees Lustenhouwer, te midden van v.l.n.r. Justine Raumen, Marianne Eerdmans en Annegreet Rijkens: “Communicatie is er wel degelijk, maar kan beter.” Foto: Eric Klop Foto:

Een ander geluid in St. Elisabeth

Aantal bewoners vindt zorgen om renovatie te zwaar aangezet

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Deze krant besteedde twee weken geleden aandacht aan de zorgen die er bij bewoners van St. Elisabeth zijn over de consequenties van een renovatie die woningverhuurder Ons Huis voor het Zutphense woon-zorgcentrum in petto heeft. Met name laken vertegenwoordigers van de huurdersbelangenvereniging en de bewonerscommissie in niet mis te verstane bewoordingen de geplande sloop van de corridor tussen aanleunwoningen en hoofdgebouw en dat daarover tot dusver slecht is gecommuniceerd. Er klinken binnen het complex echter ook geluiden die de zorgen, bezwaren en klachten nuanceren.

Kees Lustenhouwer, met zijn vrouw Marianne Eerdmans nu zo'n kleine vijf jaar een tevreden bewoner van St. Elisabeth, wijst het verwijt dat de huurders niet of nauwelijks worden gehoord van de hand. "Er hebben in het restaurant reeds meerdere informatiebijeenkomsten plaatsgevonden", zegt hij. "Daarnaast verschijnt iedere twee maanden een nieuwsbrief waarin Ons Huis de bewoners op de hoogte brengt van de stand van zaken. Bovendien zijn mensen in de aanleunwoningen enkele keren persoonlijk bezocht met de vraag hoe zij tegen de plannen aankijken, waaronder het verwijderen van de overdekte gang naar het hoofdgebouw. Communicatie is er dus wel degelijk, maar die kan ongetwijfeld beter. Mogelijk is de informatie bij sommige bewoners wat weggezakt. Herhaling kan dus geen kwaad. En ook vaker."

De 96-jarige Justine Raumen voelt zich al negentien jaar helemaal op haar plek in een aanleunwoning. "Zonder corridor hoor je er niet meer bij", zo luidt haar bange vermoeden. "Maar er is naar mij geluisterd. Huurders in het aanleungebouw kunnen zo nodig verhuizen naar het hoofdgebouw. Daarvoor is een vergoeding van drieduizend euro toegezegd. Toch blijf ik lekker zitten waar ik zit." Voor mevrouw Raumen, die gebruik maakt van een rolstoel, ligt dus het mobiliteitsprobleem op de loer. Wonend op de begane grond hoeft zij geen gebruik te maken van de krappe lift. Maar het ritje over de nieuw te creëren openbare weg, soms door weer, wind of sneeuw, naar de gemeenschapsruimte in het hoofdgebouw baart haar zorgen.

'Probeer goede oplossingen te vinden, die zijn er heus wel'

Vrees die volgens Kees Lustenhouwer en zijn partner Marianne Eerdmans onnodig is. "Een 5 kilometerzone met een voetgangerslicht verbetert tussen beide panden de veiligheid. Verder kunnen vrijwilligers of medebewoners een handje helpen. Dat moet je voor elkaar toch gewoon doen? Aan de hand van een rooster, dus niet vrijblijvend. Een kleine moeite", zo stellen zij Justine Raumen gerust.

Of dit eveneens geldt voor slecht ter been zijnde huurders van aanleuningwoningen op de eerste verdieping? Zij moeten na de renovatie wél met de lift, waarin echter niet elk formaat rolstoel of scootmobiel past. Lustenhouwer beaamt: "We moeten ons sterk maken voor een grotere lift. De verbouwing kost een miljoentje of wat. Die kan er dus ook nog wel bij." Hij voegt daaraan toe dat de door de huurdersvereniging en bewonerscommissie geopperde mogelijkheid om de bovenste laag van de corridor in stand te houden niet kan. "Volgens hen heeft de brandweer aangegeven er onder door te kunnen. Ook ik heb dit nagevraagd. Zij gaan uit van een hoogte van minimaal 4,20 meter. Bij handhaving van de bovenste corridor is er sprak van 2,65 meter. Te laag dus."

Een ander punt van zorg is de overlast die de renovatie voor de bewoners van St. Elisabeth met zich meebrengt. Vooral Annegreet Rijkens (86) ziet het timmer-, boor- en breeklawaai niet zitten. "Ben je erover in de war?", vraagt Kees Lustenhouwer haar. "Nou nee", antwoordt ze. "Maar ik ben wel ongerust. Ik weet eigenlijk niet wat ons te wachten staat. Er is helemaal niets over gecommuniceerd." Marianne Eerdmans denkt te weten waar dat aan ligt. "De verbouwing wordt keer op keer uitgesteld. De verwachting nu is dat die pas komende zomer van start gaat. Ik sluit niet uit dat er nog geen aannemer is gevonden. Juist die moet uitleggen welke gevolgen het werk voor de bewoners heeft. En zal er bovenal voor moeten zorgen dat de overlast zoveel mogelijk beperkt blijft. Daar is nu nog weinig over te melden." "Dat neemt niet weg", vindt haar man, "dat er voor Ons Huis een schone taak ligt om dit helder te maken. Dat gebeurt inderdaad niet of nauwelijks. Nu doen allerlei verhalen de ronde die van kwaad tot erger gaan. Daar schiet je niets mee op. Luister en wees duidelijk. Stel de mensen gerust!".

De vier bewoners, en volgens hen ook anderen, zijn van mening dat de woordvoerders van de huurdersvereniging en bewonerscommissie te negatief aankijken tegen dat wat komen gaat. Kees Lustenhouwer: "We hebben begrip voor hun zorgen en bezwaren, maar ze bijten zich te zeer in bepaalde zaken vast. Het is nu echter klaar. Probeer goede oplossingen te vinden. Die zijn er heus wel. Waar het om gaat is dat Ons Huis het complex met z'n directe omgeving wil moderniseren en zo gereed maakt voor de toekomst. En ja, daarbij is betere communicatie door de verhuurder onontbeerlijk."


Dagverse maaltijden bij Keurslagerij Van Dam

ZUTPHEN - Keurslagerij van Dam in de Laarstraat in Zutphen heeft een tijdje geleden een kleine verbouwing ondergaan, waarbij er een speciale Meat & Meals toonbank is ingericht. In deze toonbank worden maaltijden in drie gemakkelijke stappen samengesteld: portiegrootte, thema (Hollands, Italiaans of Oosters) en vleessoorten.

Fabian Salawan Bessie: "Dit vernieuwende concept is goed ontvangen door de inwoners van Zutphen en Warnsveld. Niet alleen de alleenstaanden, maar ook zakenmensen en senioren omarmden de Meat & Meals maaltijden direct." Meat & Meals biedt voor ieder wat wils, maar is voornamelijk gericht op de mensen die geen tijd of mogelijkheid hebben om zelf te koken. De maaltijden zijn daarbij goed te bewaren en makkelijk op te warmen in de magnetron. "Hierbij moet gemak niet verward worden met ongezond. Onze maaltijden zijn dagvers en verschillen wat dat betreft niet van zelf gekookte maaltijden", aldus Fabian de Slager.

Kom ook kennismaken met de maaltijden bij Keurslagerij Van Dam.

Foto: PR