Eustache Sollman. Foto: Kyra Broshuis
Eustache Sollman. Foto: Kyra Broshuis

Eustache Sollman schrijft boek over selectief mutisme

BORCULO - Selectief mutisme, voor veel mensen een totaal onbekend begrip maar voor Borculoër Eustache Sollman iets waar hij zich al jaren intensief mee bezig houdt. Sollman, ambulant begeleider bij de Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland, schreef jaren geleden al eens een artikel over deze aandoening. Dat artikel trok de aandacht van uitgeverij Pica, een uitgeverij voor onderwijsboeken. Pica vroeg Sollman, inmiddels gespecialiseerd in selectief mutisme én een gepassioneerd verteller, een boek te schrijven met tips voor leraren én ouders.

Extreme angst om te praten
Selectief mutisme, wat is dat? "Kort gezegd is het een angststoornis waardoor kinderen letterlijk blokkeren in hun spraak. Ze kunnen gewoon praten maar door een extreme angst gaat hun mond 'op slot'. Het is dus geen taalspraakstoornis maar een angststoornis."
Deze stoornis kan kan bij ieder kind ontstaan, legt Sollman uit. "Kinderen die erg verlegen zijn, hebben wel meer kans om dit te ontwikkelen. Ook de omgang in de omgeving, het gezin, heeft invloed op het ontstaan van selectief mutisme. Hoe wordt er in het gezin omgegaan met angst, zijn de ouders erg verlegen of vermijden ze misschien zelfs sociaal contact? Allemaal zaken die van invloed kunnen zijn."

Altijd maatwerk
De stoornis komt niet veel voor, zo'n 7 op de 1000 kinderen krijgen er mee te maken. Het wordt veelal ontdekt op de basisschool maar ook kinderen in het voortgezet onderwijs kampen er (nog) mee. Sollman begeleidt deze kinderen en dat is altijd maatwerk. "Deze kinderen zijn allemaal anders en eisen ook allemaal een persoonlijke aanpak. Ik werk volgens het behandelprotocol 'Praten op school, een kwestie van doen' en spits dat toe op het kind zelf. Een kind dwingen tot praten werkt absoluut niet. De kinderen bevriezen op bepaalde momenten terwijl ze thuis vaak voluit praten."

Overlap met extreme verlegenheid
Het boek over de aandoening, met de titel 'Breek de stilte', gaat over selectief mutisme én over extreme verlegenheid. "Dat zijn twee verschillende dingen, hoewel er natuurlijk veel overlap is. Verlegenheid is een karaktereigenschap en selectief mutisme is echt een angststoornis. Ik vind het heel belangrijk dat er meer bekendheid én meer aandacht komt. Hoe jonger het kind is als er gestart wordt met de behandeling, hoe beter kinderen er overheen komen. Want dat kan dus wél."

Het boek
Anderhalf jaar was Sollman bezig met zijn boek voor Pica. "Dat was natuurlijk allemaal in de avonduren. Het was een intensief maar mooi proces. We zitten nu nu in de eindfase en de uitgever is zeer tevreden. Ja, ik zelf ook. Het is echt een boek geworden waar leerkrachten mee uit de voeten kunnen, met veel tips en praktijkvoorbeelden. Ook ouders zullen veel aan dit boek hebben. Ik heb een speciaal hoofdstuk geschreven over de situaties thuis en hoe ouders het beste kunnen handelen." De behandeling van kinderen met selectief mutisme is intensief. "Sommige trajecten kan ik al na drie maand afronden maar ik heb ook kinderen vijf jaar lang begeleid. Ik weet dat het behandelprotocol werkt en dit boek is een prachtige aanvulling daarop. Het is goed dat leraren nu de mogelijkheid hebben, zich hierin te verdiepen. De juiste aanpak betekent een wereld van verschil."

Inmiddels wordt er bij de uitgever én bij Sollman zelf nagedacht over het vervolg: een boek op kindniveau.

'Breek de stilte' van Eustache Sollman verschijnt eind november en is onder andere te bestellen op www.uitgeverijpica.nl.