Kees van Velze. Foto: Christenen voor Israël
Kees van Velze. Foto: Christenen voor Israël

Studieavond Kees van Velzen:
'Ingeënt op de edele olijf'

WARNSVELD - Op woensdag 24 oktober is er in Warnsveld een studieavond met ds. Kees van Velzen, spreker voor de stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Rom. 11, ingeënt op de edele olijf. De bijeenkomst vindt plaats in zaal Dele in De Eekschuur, Bonendaal 2. De aanvang is om 20.00 uur, toegang is gratis.

Paulus spreekt in Rom. 11 dat christenen uit de heidenen als van nature wilde takken, geënt zijn op de edele olijfboom Israël. Hij leert verder dat men zich niet mag beroemen op de verkregen positie op de edele olijfboom, maar dat is wél gebeurd in de kerkgeschiedenis.

Er komen allerlei vragen naar boven zoals: Wat doet enten met de eigenschappen van de loot die geënt wordt en wat met de wortel? Wat is er aan de hand met een wilde olijf? Waarom beschrijft Paulus in dit bijzondere gedeelte op deze manier de relatie tussen christenen en Joden? Wat is enten precies? Wat doet dat enten met je persoonlijk als individu en als collectief? Wanneer zijn wij geënt en wat betekent het voor Israël? Wat moeten we als kerken en gemeenten hiermee en wat betekent dit voor de praktijk van alledag en mogelijk voor ons voortbestaan?

Kees van Velzen
Ds. van Velzen werkte bij de Evangelische Omroep jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg en was betrokken bij de Nederland Zingt-avonden. Zijn persoonlijke bediening is onderwijs en coaching. Zijn talenten daarvoor kon hij eerder benutten als voorganger in Antwerpen en Lelystad. Hij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig voor christenen voor Israël.