Karan op de Commewijnerivier in Suriname in 2008. Foto: PR
Karan op de Commewijnerivier in Suriname in 2008. Foto: PR Foto:

Documentaire over een Warnsvelder met een zeldzaam DNA-defect

WARNSVELD/ZUTPHEN - Zondag 21 oktober wordt de documentaire 'Karan, droom en vlieg' vertoond in het Luxor Theater in Zutphen. De documentaire gaat over het leven van de zoon van Nanning en Nelleke de Jong uit Warnsveld. Aanvang 11.00 uur, aanmelden per mail. De toegang is gratis.

Documentairemaakster Moniek Wester, wiens ouders eveneens in Warnsveld wonen, volgde Karan sinds 2008 en maakte een bijzonder portret over hem. 'Jaïkaran, Jump or Fall' is een creatieve documentaire over een man die vier keer wordt getroffen door een duistere ziekte, maar desondanks met aanstekelijke levenslust zijn eigen lot in handen wil houden. Ook als zijn keuzes in strijd blijken te zijn met medische adviezen en bezorgde ouders en hij op een plantage in Suriname wil gaan wonen.

Karan (32 jaar in 2002) geniet van zijn expat bestaan als antropoloog met vrouw en kinderen in Bangladesh. Hij buitelt zorgeloos door het leven tot op een dag, na een griepje, als donderslag bij heldere hemel hij in een diep coma raakt. Wanneer hij na weken bijkomt in een Thais ziekenhuis, kan hij niet zitten, lopen, praten of eten. Niemand weet de oorzaak van zijn plotselinge coma.

Met verbijsterend veel humor en doorzettingsvermogen revalideert hij tot zelfredzaamheid. Zijn baan als consulent voor een groeiend Aziatisch bedrijf raakt hij echter kwijt. Ook zijn huwelijk houdt geen stand. Tot drie maal toe raakt Karan in een diepe coma. In 2009 kwam hij in Zutphen terecht op de Intensieve Care en in 2013 in Paramaribo. Op 29 april 2014 kwam hij in 'Het dorp' in Arnhem door verstikking om het leven. Zijn ziekte heeft dan inmiddels een naam: Acute Necrotiserende Encefalitis, een zeer zeldzaam DNA-defect.

De documentaire is dankzij crowdfunding van familie en vrienden tot stand gekomen. Ook zal de documentaire in Theater Unique in Paramaribo (Suriname) te zien zijn, want daar wonen verschillende familieleden en goede bekenden van Karan.


info@documentairekaran.nl


Klankbeleving en schilderijen

WARNSVELD - Kunst als ondersteuning in het helingsproces, is de reden dat het Heelhuus sinds maart 2015 kunstenaars de gelegenheid geeft om in het Gezondheidscentrum in Warnsveld te exposeren. Karina Stelloo is alweer de veertiende exposant die van oktober tot en met december 2018 met haar kleurrijke en inspirerende schilderijen het HeelHuus een extra dimensie geeft. De expositie wordt feestelijk geopend: Karina zal samen met Juliette van Aken een korte klankbeleving met onder andere kristallen klankschalen verzorgen.

De opening is op vrijdagmiddag 26 oktober. Vanaf 16.30 uur is de ontvangst met een drankje. De klankbeleving is om 17.30 uur in de workshopruimte. Voor de optimale ervaring zal de deur van deze ruimte tot na de klankbeleving gesloten zijn. Wees dus op tijd.
Vanwege de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk. Dit kan via mail of website.


karina@close2nature.nl

close2nature.nl/contact-2


Muzikale vorming

WARNSVELD - Excelsior Warnsveld start vanaf dinsdag 30 oktober een nieuwe cursus algemene muzikale vorming. Kinderen vanaf groep 3/4 maken in 24 weken spelenderwijs kennis met muziek. Zo ontwikkelen ze hun gehoor door ritmes te klappen en liedjes te zingen. De kinderen leren pijperfluit (kinderdwarsfluit) spelen, ze leren op het gehoor liedjes te spelen en ze maken op speelse wijze kennis met noten lezen. In vier van de lessen mogen ze allerlei instrumenten proberen waarover wordt verteld. Aanmelden kan via een mail.


secretariaat@excelsiorwarnsveld.nl

Schilderij van Karina Stelloo. Foto: PR