Het Netwerk Oncologie Zutphen. Vlnr: Adinda van Sommeren, Inge Teunissen, Riemy Mulder, Marjolein Siemes, Leonie Semmekrot, Lianne Gasseling, Dianne Warffemius. Foto: PR
Het Netwerk Oncologie Zutphen. Vlnr: Adinda van Sommeren, Inge Teunissen, Riemy Mulder, Marjolein Siemes, Leonie Semmekrot, Lianne Gasseling, Dianne Warffemius. Foto: PR Foto:

'Kanker heb je niet alleen'

ZUTPHEN - Wanneer je te maken krijgt met kanker dan heeft dat een grote impact op je leven. Het Oncologie Netwerk Zutphen heeft als doel mensen met kanker én hun naasten te helpen in deze vaak moeilijke periode. Psychosociaal begeleider Riemy Mulder: "Kanker heb je niet alleen."

Door Alize Hillebrink

De zorg rondom kanker wordt tegenwoordig steeds dichter bij huis aangeboden. Dit betekent dat patiënten nog korter in het ziekenhuis verblijven. Thuisgekomen van een behandeling hebben mensen vaak een heleboel vragen en weten ze meestal niet waar ze met hun vragen terecht kunnen. Samen met deskundige zorgverleners richtte psychosociaal begeleider Riemy Mulder anderhalf jaar geleden het Oncologie Netwerk Zutphen op.

Samenwerking op het gebied van oncologische zorg
Het Oncologie Netwerk Zutphen bestaat uit deskundige hulpverleners. Iedere zorgverlener is gespecialiseerd in oncologische problematiek. Het team bestaat uit zeven zorgverleners met een eigen expertise op het gebied van kanker. Er is een diëtist, ergotherapeut, fysiotherapeut, huid-/oedeemtherapeut, oncologieverpleegkundige, palliatief consulent en een psychosociaal begeleider. Ook is er een nauwe samenwerking met Gelre Zutphen en andere disciplines zoals bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige of een logopedist. Riemy: "Onze nauwe samenwerking verbetert de kwaliteit van de zorg."

Het netwerk is voor mensen met kanker, maar ook mensen die er in hun directe omgeving mee te maken hebben. Oncologisch verpleegkundige Marjolein Siemes: "Wij zijn er voor mensen met kanker die behandeld worden of behandeld zijn. Maar ook voor de naasten. We werken in de thuissituatie."

Maatwerk
Riemy: "We begeleiden mensen van de diagnose tot aan het eind. Kankerzorg is heel breed. Ieder mens is verschillend, elke kanker is anders. Daarbij heeft elke fase zijn eigen vragen. Wij leveren maatwerk, geen standaard." Marjolein: "Wij luisteren en kijken waar je op je plek bent met je vraag. Vanuit onze expertise weten we wat mogelijk is en wat kan."

Naasten
Ook mensen die geen kanker hebben kunnen begeleiding krijgen. Riemy: "Kanker heb je niet alleen. Het zet je leven op zijn kop en dat van je naasten. Daarin je weg vinden is niet makkelijk. Wij zijn ervoor om daarbij te helpen."

Themabijeenkomsten
De diagnose kanker heeft een grote impact. Marjolein: "Kanker raakt alles. Werk, gezin, psyche, energie, voeding, naasten." Rondom deze onderwerpen organiseert het Oncologie Netwerk Zutphen iedere maand themabijeenkomsten. Iedere tweede dinsdagochtend van de maand van 10.00 tot 11.00 uur organiseert het Oncologie Netwerk een themabijeenkomst in Zutphen. Deze ochtenden zijn voor kankerpatiënten, naasten en of zorgverleners. Elke maand staat er een thema centraal zoals: 'kanker en voeding' of 'kanker in het gezin'. Ook is er gelegenheid eigen ervaringen te delen met lotgenoten.

Themabijeenkomst:
'Kanker en werk'

Op donderdagavond 1 november houdt het Oncologie Netwerk Zutphen in samenwerking met Gelre Ziekenhuizen een themabijeenkomst over kanker en werk. Deze avond is voor patiënten, naasten en zorgverleners. Tijdens deze avond geeft Ton Jenner, bedrijfsarts consulent oncologie, een lezing over de combinatie kanker en werk. Bertine Tieberink, oncologisch fysiotherapeut, begeleidt de avond. Daarnaast zijn de leden van het Oncologie Netwerk Zutphen aanwezig om vragen te beantwoorden. Aanmelden is verplicht. Locatie: restaurant Gelre ziekenhuizen Zutphen. Tijdstip: 19:00 – 21:00.

Heeft u te maken met kanker en heeft u specifieke klachten of vragen? Wilt u advies, hulp of ondersteuning? Neem dan contact op met het Oncologie Netwerk Zutphen via mail of telefoon.


info@oncologienetwerkzutphen.nl

0575 - 517 677 of 06-34123973