Bachbijbel op lectrijn in de Walburgiskerk. Foto: PR
Bachbijbel op lectrijn in de Walburgiskerk. Foto: PR Foto:

Unieke bijbel in de Walburgiskerk

ZUTPHEN - Vanaf 15 oktober is de 'Bachbijbel' te zien in de Walburgiskerk. Het gaat hier om een exacte kopie van de oorspronkelijke drie boeken die de beroemde componist Johannes Sebastiaan Bach in zijn bezit heeft gehad. Bach heeft deze versie van de bijbel gebruikt voor zijn composities en muziekstukken en de boeken zijn voorzien van allerlei aantekeningen en opmerkingen van zijn hand.

"Als hij iets las in die bijbel wat hem raakte, dan zette hij er een streep onder. En in sommige gevallen schreef hij er zelfs stukjes bij", vertelde uitgever Dingeman van Wijnen in 'Met Het Oog Op Morgen' op NPO Radio 1. Bach heeft met zijn muziek zijn interpretatie van de bijbel gegeven. Deze drie boeken laten zien dat Bach de bijbel intensief met de pen in de hand heeft bestudeerd.

De Walburgiskerk heeft de Bachbijbel kunnen aankopen dankzij twee donaties van Rotaryclub Rio aan de IJssel. Met het organiseren van twee wijnproeverijen haalt men het aankoopbedrag van de drie boeken bij elkaar. De eerste was in 2017, de volgende wijnproeverij vindt zondagmiddag 18 november plaats in de Walburgiskerk. Meer informatie hierover is te vinden op de website.


www.rioaandeijssel.nl