Saxofonist Bernard van Rossum
Saxofonist Bernard van Rossum

Flamenco jazz

ZUTPHEN – Jazz at the Tower presenteert op dinsdag 23 oktober saxofonist Bernard van Rossum. Hij komt samen met Marco Zenini (bas), Joan Terol (drums) en Xavi Torres (toetsen). Het optreden begint om 20.00 uur in de Wijnhuistoren aan de Groenmarkt 40. De toegang is vrij.

Van Rossum woont in Amsterdam maar groeide op in Spanje en startte zijn muziekstudie in Barcelona. Daar ontstond de liefde voor de Flamenco. Een muziekstijl die terug te vinden is in veel van zijn eigen composities. Van Rossum is ook de oprichter van de BvR Flamenco Big Band waarmee hij diverse muziekprijzen won. Maar ook schrijft hij met evenveel gemak nummers met ska, funk en zelfs Zuid-Afrikaanse invloeden.


Lezing grote operawerk van Richard Wagner

ZUTPHEN - Op donderdagavond 25 oktober presenteert het Operaplatform Gelderland-Overijssel een lezing over Der Ring des Nibelungen, het uit vier opera's bestaande magnus opus van de Duitse componist Richard Wagner (1813-1883). Dit vindt plaats van 19.30 tot 21.45 uur in 't Nut, Breegraven 1 in Warnsveld.

Dit is de eerste van drie lezingen dit seizoen, gewijd aan grote opera's van belangrijke componisten. De data van de lezingen zijn zó gekozen, dat kort daarop een uitvoering van de betreffende opera in Zutphen of de regio te zien is (zondagavond 28 oktober is in een aantal bioscopen waaronder de Cinemajestic in Zutphen het tweede deel, Die Walküre, te zien, rechtstreeks vanuit Londen).

In deze eerste lezing onderzoekt Katja Rodenburg, filosoof, tentoonstellingen-curator en leiderschapsadviseur, hoe Richard Wagner zijn ideeën over kunst en cultuur verwerkt in zijn eigen vorm van opera, het Musikdrama. Hoe komt dit tot uiting in Der Ring des Nibelungen en het deel Die Walküre? Zij zoomt niet zozeer in op het verhaal van de opera, maar meer op de filosofische thema's die daar ten grondslag aan liggen. Iets dat Richard Wagner zelf het belangrijkste vindt.

Voor meer informatie, kosten en reserveren, zie de website.


www.operaplatform-go.nl