Nieuwe mavo/vmbo-school in Noorderhaven

Huidige lyceumdelen Baudartius en Het Stedelijk komen in huidige pand aan de Isendoornstraat 3

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Het vmbo en de mavo van het Stedelijk en het mavodeel van het Baudartius College krijgen over vijf jaar nieuwe huisvesting op het voormalige Flamco-terrein aan de Hermesweg in Noorderhaven in Zutphen. De lyceumdelen van het Baudartius en het Stedelijk worden gehuisvest in het huidige pand aan de Isendoornstraat 3.

Het college van burgemeester en wethouders in Zutphen wil 'een stevig vmbo dat aansluit op vervolgonderwijs en kansen creƫert op de regionale arbeidsmarkt.' Om dit te realiseren is besloten tot het bouwen van een nieuwe school in Noorderhaven.

Slechte staat
Aanleiding is het huidige pand van het Stedelijk Vakcollege aan de Wijnhofstraat dat voor een deel in slechte staat verkeert. Ook het gebouw van het Baudartius College uit de jaren '50 zou moeten worden vervangen of gerenoveerd.
De realisatie van de vmbo-school in Noorderhaven duurt naar schatting vijf jaar. Voor de tussengelegen tijd zal het huidige pand van het Baudartius College aan de Isendoornstraat 1 geschikt worden gemaakt. Hiervoor wordt een investering van 1,7 miljoen euro nodig geacht.

Alternatieven
Om tot een goede kostenafweging te komen voor de tijdelijke huisvesting heeft de gemeente twee alternatieve locaties onderzocht. De voormalige panden van Alliander aan de Coenensparkstraat en de Voedsel en Waren Autoriteit in De Stoven. De kosten bleken echter hoger dan die voor de tijdelijke aanpassing van de locatie Isendoornstraat 1, aldus de gemeente. Om de bouw van de scholen in Noorderhaven mogelijk te maken is een bestemmingsplanherziening nodig en zal er akoestisch onderzoek worden uitgevoerd. De kosten voor aankoop van het terrein van 7000 vierkante meter, komen ten laste van het Masterplan Onderwijshuisvesting en worden gedekt uit de reserve onderwijshuisvesting.

Samenwerking
Sinds mei 2018 is het Baudartius college aangesloten bij Stichting Achterhoek VO. Het Stedelijk Zutphen was hier al onderdeel van. De stichting wil op termijn een samenwerkingsschool vormen bestaande uit het Baudartius College en het Stedelijk Zutphen.

Brandbrief aan college over bezuinigingen

ZUTPHEN - Onlangs werd bekend dat het financiƫle tekort van 16 miljoen euro bij de gemeente Zutphen met nog eens vier miljoen is toegenomen. De fractievoorzitters van Burgerbelang Zutphen Warnsveld, CDA, Christen Unie, D66, BewustZW en de Stadspartij Zutphen Warnsveld vroegen vorige week in een brandbrief aan het college om voor de gemeenteraadsvergadering van aanstaande maandag 8 oktober te komen met een voorstel hoe het college deze nieuwe tekorten tegen wil gaan. Lees verder op pagina 3