Enkele kopers kregen de eer om de eerste dakpannen te leggen. Foto: PR
Enkele kopers kregen de eer om de eerste dakpannen te leggen. Foto: PR Foto:

Hoogste punt woningen Looër Enk bereikt

ZUTPHEN - Maandag 8 oktober 2018 bereikte de bouw van de vijftien woningen Looër Enk in de wijk Leesten-Oost in Zutphen het hoogste punt. Voor enkele kopers werd dit wel een heel speciaal moment, zij kregen de eer om de eerste dakpannen van het project te leggen. Dit officiële moment werd gevierd met alle toekomstige bewoners, bouwplaatsmedewerkers en betrokken relaties in dit project. Als dank voor hun goede inzet, werden de bouwplaatsmedewerkers getrakteerd op een warme hap. Een goed gebruik binnen de bouwwereld.

TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep realiseert deze woningen in opdracht van BPD Ontwikkeling. Dit is de tweede fase van deelgebied A. Eerder werden hier al zeven woningen gerealiseerd. Medio juni is de bouw gestart en naar verwachting worden de woningen in januari opgeleverd.


Stem op Stuk van het Jaar uit Zutphen

ZUTPHEN - Een brief van 17 februari 1575 is de Zutphense inzending voor de landelijke verkiezing 'Stuk van het Jaar'. Iedereen kan nu en tot en met 24 oktober stemmen op het stuk via stukvanhetjaar.nl/zutphen.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is Zutphen wisselend in handen van Spaansgezinde troepen en de opstandelingen. De belegeringen, inkwartiering van soldaten en financiële druk eisen hun tol. Het leed treft iedereen: de bewoners, de soldaten én hun families. Zo blijkt uit de brief van 17 februari 1575 uit het Oud Archief Zutphen. Dit archief wordt bewaard in het Regionaal Archief Zutphen.

Konraedt Ziebeth, barbier en chirurgijn in het Hoogduitse leger schrijft aan Zutphen om enig bericht te krijgen van zijn zoon. Na in 1572 in Zutphen te zijn geweest met zijn regiment was Konraedt ziek geworden. Samen met zijn zevenjarige zoontje Johannes werd hij bij een boer in de buurt ondergebracht, maar bij het vertrek van zijn regiment, moest hij zijn zoon achterlaten. Het werd hem niet toegestaan om Johannes later op te halen. In de brief vraagt hij of de heren van Zutphen op een of andere manier in contact zijn geweest met zijn zoon. Als hij nog leeft, wil hij graag dat de jongen met de bode mee terug reist. Ook wil Konraedt degenen die hem verzorgd hebben, graag vergoeden. Helaas is (nog) niet bekend of vader en zoon ooit herenigd zijn.

Een brief die zó dicht bij het persoonlijke leed tijdens de Tachtigjarige Oorlog komt, is elders nauwelijks te vinden. Dankzij vrijwilligers die de vrijwel onleesbare teksten omzetten in leesbare letters, kan iedereen deze bijzondere verhalen lezen. Muzikant Wolfram Reisiger uit Zutphen schreef naar aanleiding van dit tragische verhaal een smartlap met de titel Spoorloos.

Stemmen
Voor de verkiezing Stuk van het Jaar kunnen Nederlandse archieven hun meest boeiende, mooie en ontroerende schatten insturen. Het thema is dit keer Opstand. Stemmen kan van 1 tot en met 24 oktober. Voor de smartlap én om te stemmen, ga naar de website.


stukvanhetjaar.nl/zutphen

Een toost met de toekomstige bewoners. Foto: PR