Archeologische vondsten jongeren en kinderen krijgen speciale plek in Musea Zutphen

ZUTPHEN - In het Stedelijk Museum Zutphen onthullen de Musea Zutphen en de dienst archeologie van de gemeente Zutphen op vrijdagmiddag 5 oktober een bijzondere vitrine: 'Gevonden in Zutphen'. In deze vitrine zijn vondsten van jongeren en kinderen uit de regio te zien. De broers Thijmen (13) en Floris (11) van der Veen bijten het spits af.

Thijmen en Floris van der Veen zijn regelmatig te vinden in het volkstuinencomplex bij Helbergen. Maar ook op de hoge akker in Warnsveld zie je de broers vaak met hun metaaldetector. Zij zoeken daar naar archeologische voorwerpen. Zo vonden zij: munten uit de achttiende eeuw, een zeer bijzonder lakenlood uit de zestiende eeuw en een spinsteentje, gebruikt voor het spinnen van wol. Deze en andere vondsten zijn vanaf 6 oktober tot 1 december te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.

De mini-expositie is de aftrap van vele. Tenminste dat hopen de medewerkers van archeologie en de Musea Zutphen. Kinderen tussen de 4 en 18 jaar die wel eens iets hebben gevonden dat tijdelijk in het museum mag staan, mogen zich melden. Neem dan contact op met de dienst archeologie of de Musea Zutphen.


info@museazutphen.nl

m.groothedde@zutphen.nl


Gilde Zutphen 25 jaar jong

ZUTPHEN - Het Zutphense Gilde bestaat dit jaar 25 jaar, reden om een feestje te vieren. Wat in 1993 eigenlijk begon met een aantal creatieve cursussen is thans uitgegroeid tot een vrijwilligersorganisatie die midden in de (Zutphense) maatschappij staat. Het Gilde levert met een groot aantal cursussen een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de burgers (jong en oud ) waarbij vooral kennisoverdracht en verbetering van vaardigheden centraal staan, zonder 'hulpverlener' te willen zijn. Op woensdag 26 september waren een kleine 200 mensen aanwezig om in de Burgerzaal het 25-jarig bestaan van het Gilde Zutphen te vieren. Na enkele korte toespraken gaf schrijver Wim Daniƫls een lezing 'de Wereld van de Taal'. Jacqueline Arraf verzorgde een Palestijnse lunch waarbij de bediening werd verzorgd door mensen van 'Buddy to Buddy'. Hierna volgde een individueel middagprogramma. De dag werd afgesloten met een drankje en een hapje.


www.gilde-zutphen.nl