Het oude Poortgebouw van het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen. Foto: PR
Het oude Poortgebouw van het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen. Foto: PR Foto:

Excursie terrein GGNet Warnsveld vanwege 750 jaar bestaan Gasthuizen

WARNSVELD - Exact 750 jaar nadat door Wilhelmus, Ridder van Vorden in oktober 1268 aan het Hospitaal in Sutphania een paar hectare akkerland schonk voor de verpleging van een geestelijk of lichamelijk gehandicapte jongen, besteedt de Historische Vereniging Zutphen aandacht aan het feit dat de gasthuizen ruim 750 jaar (instellingen ingericht voor het herbergen en verplegen van zieken, gebrekkigen en vreemdelingen) hun bestaansrecht binnen Zutphen en Warnsveld hebben. Dit gebeurt door middel van een excursie en rondleiding over het terrein van GGNet (voorheen Groot Graffel) in Warnsveld zaterdag 13 oktober van 13.30 tot 15.00 uur. Excursieleider is Henk Mulder uit Warnsveld.

Het Groot Graffel is in 1902 gebouwd als een buitengesticht van het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen. Het binnengesticht in Zutphen en buitengesticht in Warnsveld bleven naast elkaar bestaan tot in september 1944, als gevolg van de oorlogshandelingen, alle patiënten uit Zutphen werden overgebracht naar Warnsveld. Op het terrein van GGNet zijn nog enkele sporen uit het verleden zichtbaar.

In de excursie wordt aandacht besteed aan de diverse periodes die van betekenis zijn geweest voor het Groot Graffel in Warnsveld. De oorlogsjaren (jodenvervolging, ondervoeding door voedselschaarste, opvang geëvacueerde patiënten en de gevechten voor de bevrijding), de wederopbouw van de instelling, nieuwe gebouwen op het terrein met nieuwe functies tot aan de verzelfstandiging van de ONG huizen in 1996 komen tijdens de excursie aan bod. Het Groot Graffel werd omgedoopt tot Psychiatrisch Spectrum Gelderland Oost en na enkele jaren tot GGNet. Het functioneert nu als een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg en tevens als Regionaal Gezondheidscentrum (de vroegere PAAZ'en) voor Oost-Gelderland met vestigingen in Apeldoorn, Zutphen, Winterswijk, Doetinchem en Zevenaar. Hoofdlocatie is Warnsveld.

Opgave vooraf verplicht via coördinator mevrouw M. van der Haring, 0575 - 470 876 of 06 - 289 906 80 of via maryvanderharing@hotmail.com


Spullen repareren bij Repair Café Warnsveld

WARNSVELD - De vrijwilligers van Repair Café Warnsveld repareren op dinsdagavond 9 oktober van 19.00 tot 21.00 uur in 't Warnshuus weer zoveel mogelijk dierbare en kapotte spullen. Denk aan textiel, hout, speelgoed, elektr(a)onica, huisraad, kleine meubels, enzovoort. Vrijwillige meedenkers, reparateurs en organisatietalenten zijn altijd van harte welkom. Meer achtergrondinformatie op repaircafe.org of via marionvanarragon@gmail.com.


Lezing over het waddengebied

WARNSVELD - Op maandagavond 8 oktober houdt Vrouwen van Nu afdeling Warnsveld haar maandelijkse verenigingsavond in 't Nut , Breegraven 1. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. Deze avond laat de heer Titus Reith foto's zien van het waddengebied en vertelt hierover. Het thema van vanavond is: 'Het wad komt naar u toe'.


Pastor bij Triangel

WARNSVELD - Donderdag 11 oktober komt Pastor Mia Tankink uit Steenderen bij de dames van christelijke vrouwenvereniging Triangel uit Warnsveld. Het onderwerp is: 'Langs het tuinpad van mijn Vader'. Aanvang: 19.45 uur. Locatie: de Triangel in Leesten.


Tess Unlimited

WARNSVELD - Twee plaatsgenoten uit Brummen hebben de Stichting Tess Unlimited in het leven geroepen om mensen, geboren met schisis (open gehemelte/hazenlip), in Guatemala een beter leven te geven. Op vrijdag 12 oktober om 20.00 uur komt Tom de Goede hierover vertellen in De Eekschuur, Bonendaal 2 in Warnsveld. Schisis wordt in Guatemala niet of beperkt behandeld. Dit is een van de redenen waarom de stichting nu van plan is om een eigen ziekenhuis te realiseren, het ontbreekt alleen nog aan geld.


tessunlimited.nl