Financieel tekort Zutphen loopt verder op

ZUTPHEN - De financiƫle situatie van de gemeente Zutphen is nog zorgelijker dan werd gedacht. Begin september werd bekend dat de gemeente 12 miljoen euro moet bezuinigen. Uit een financiƫle tussenrapportage blijkt dat hier nog eens zo'n vier miljoen bovenop komt.

Door Alize Hillebrink

Het financieel tekort van de gemeente Zutphen wordt voornamelijk veroorzaakt door het zogeheten sociaal domein, waarin wettelijke (jeugd)zorgtaken zijn ondergebracht. Met name bij de uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) blijven de uitgaven stijgen. Ook in de jeugdzorg is sprake van een forse overschrijding. Hier wordt rekening gehouden met een tekort van twee miljoen euro (3,5 miljoen in plaats van de geschatte 1,5 miljoen). Onderdeel van het tekort zijn de loonkosten van het personeel Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en de gemeentelijke organisatie van samen 1,8 miljoen.

Het Rijk springt niet bij met extra middelen

Er is geen buffer om tegenvallende bezuinigingsresultaten op te vangen. Het Rijk springt niet bij met extra middelen. In totaal is er een tekort van meer dan 16 miljoen euro voor 2018. De gemeente verwacht nog steeds een positieve stand van de reserve eind 2018.