Het nieuwe Buurtzorgteam in Zutphen: Zutphen Leesten. Foto: PR
Het nieuwe Buurtzorgteam in Zutphen: Zutphen Leesten. Foto: PR Foto:

Buurtzorg start vijfde team in Leesten

ZUTPHEN - Op 1 oktober is thuiszorgorganisatie Buurtzorg in Zutphen een nieuw team in de wijk Leesten gestart. Het nieuwe team is het gevolg van de gestage groei van het aantal cliënten. In 2008 startte het eerste Buurtzorgteam in Zutphen, inmiddels staat het aantal Buurtzorgteams nu op vijf: team Noord, team Midden, team Waterkwartier, team Zuidwijken en team Leesten.

Buurtzorg Nederland is in 2006 als eerste thuiszorgorganisatie begonnen met een vernieuwend concept voor de zorg thuis. Er wordt in kleine, zelfsturende teams bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en ziekenverzorgenden zorg verleend aan cliënten van jong tot oud. De teams zijn volledig zelfstandig verantwoordelijk voor de planning, cliëntenzorg en overige werkzaamheden.

De medewerkers van het Buurtzorgteam bekijken tijdens de intake wat er aan zorg nodig is en zoeken samen met de cliënt en zijn of haar omgeving naar oplossingen. Bij Buurtzorg kan men terecht voor zorg wanneer men ernstig ziek is, hinder ondervindt van handicaps en/of beperkingen, zorg nodig heeft na een ziekenhuisopname of zelfstandig thuis wil blijven wonen bij ziekte en ouderdom.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met buurtzorg team Zutphen Noord (06 - 573 119 50), buurtzorg team Zutphen Midden (06-133 434 50), buurtzorg team Zutphen Waterkwartier (06-100 830 89), buurtzorg team Zutphen Zuidwijken (06 - 228 723 48) en buurtzorg team Zutphen Leesten (06 - 200 437 23).


'Bibliotheken Zutphen en Warnsveld kunnen openblijven'

ZUTPHEN - Volgens Gerard Huis in 't Veld, directeur-bestuurder van stichting Graafschap bibliotheken is het mogelijk om de bibliotheekvestigingen in Zutphen en Warnsveld open te houden. Dit stelt hij in een open brief van maandag 1 oktober. Hij vindt dat er een bedrag uit het potje gehaald kan worden dat is gereserveerd voor rente en afschrijving van het Broederenklooster.

Door Alize Hillebrink

De gemeente wil 150.000 euro per jaar bezuinigen op de bibliotheken. Dit komt bovenop een exploitatietekort van 150.000 euro waardoor het voortbestaan van de bibliotheken in Zutphen en Warnsveld in het geding komt. De bezuiniging op de bibliotheek maakt onderdeel uit van een groot pakket gemeentelijke bezuinigingen van ruim 16 miljoen euro. Gerard Huis in 't Veld denkt de oplossing te vinden in de bestaande reserve van 3,5 miljoen voor rente en afschrijving van de Broederenkerk. "De bezuiniging zou met deze aanpassing van tafel kunnen", aldus Huis in 't Veld.

De gemeente heeft echter andere plannen met het geld. In haar Programmabegroting van begin september acht het college de reserve van 3,5 miljoen 'aan de ruime kant' en stelt voor om deze met 1 miljoen omlaag te brengen ten gunste van het gat in de gemeentelijke begroting. Volgens Huis in 't Veld behoort het bedrag toe aan het Broederenklooster en stelt derhalve voor om een deel in te zetten voor het tekort van de bibliotheken, zodat beide vestigingen behouden kunnen blijven. Huis in 't Veld: "Ik denk aan een overbrugging van drie jaar. Zodra het financieel weer wat beter gaat kunnen we de reserves weer ophogen."

In een reactie zegt de gemeente in contact te zijn met Graafschap bibliotheken en dat de discussie over dit onderwerp op dit moment bij de gemeenteraad ligt.

Er worden naar andere bestemmingen voor het Warnshuus gekeken

Opzegging huurcontract
bibliotheek Warnsveld

Desalniettemin heeft de directie het huurcontract van de bibliotheek in Warnsveld per 1 oktober opgezegd. Dit loopt per 1 januari 2019 af en heeft een opzegtermijn van drie maanden. Huis in 't Veld hoopt in de resterende drie maanden 'blessuretijd' samen met gemeente en Stichting Kulturhus Warnsveld tot een passende oplossing te komen. Lukt dit niet, dan volgt sluiting per 1 januari 2019. Volgens wethouder Harry Matser heeft het bestuur van het Warnshuus sowieso al moeite om de exploitatie rond te krijgen. "Met het bestuur kijken we naar andere bestemmingen voor het Warnshuus. De bibliotheek is de grootste huurder maar er zijn ook kleinere projecten denkbaar." Voor de huur van de Broederenkerk geldt een opzegtermijn van een jaar. Dat is uiterlijk op 31 december aanstaande.

Petitie
Gemiddeld bezoeken per week vierduizend mensen de bibliotheek in Zutphen. De bibliotheek in Warnsveld heeft duizend bezoekers per week. De Graafschap bibliotheek is een handtekeningenactie gestart voor het behoud van beide bibliotheken. In twee weken tijd hebben al ruim vijfduizend mensen hiervoor getekend.

Op 8 oktober is het gemeenteraadsdebat over de bezuinigingen van onder andere de bibliotheek. Op 5 november besluit de gemeenteraad over de programmabegroting.