De Europarlementariërs bezochten onder andere het nieuwe textielsorteercentrum in Deventer. Foto: PR
De Europarlementariërs bezochten onder andere het nieuwe textielsorteercentrum in Deventer. Foto: PR Foto:

Europa maakt kennis met circulaire initiatieven in de Cleantech Regio

REGIO - Vrijdag 21 september maakten Europarlementariërs kennis met diverse circulaire initiatieven in de Cleantech Regio. De Cleantech Regio (gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen) heeft de ambitie om in 2023 de meest circulaire regio van Europa te zijn. Het bezoek van een delegatie van de Environment Commissie van het Europees Parlement was een mooie gelegenheid om te laten zien wat er allemaal gebeurt in de Cleantech Regio en om de regio in Europa nog beter op de kaart te zetten. "Het was goed om te ervaren dat de Europarlementariërs zeer enthousiast waren over onze cleantech initiatieven. Niet alleen wat we al feitelijk doen, maar ook de recent ontwikkelende Agenda Cleantech Regio 2019-2023 maakte indruk", aldus wethouder Apeldoorn Jeroen Joon.

Koploper in het terugdringen huishoudelijk restafval
De transitie naar een circulaire economie staat hoog op de Europese agenda. Voor Europese beleidsmakers is het interessant te zien hoe Europese ambities op lokaal en regionaal niveau concreet worden uitgevoerd. De Cleantech Regio excelleert in het terugdringen van de hoeveelheid huishoudelijk restafval. Apeldoorn en Deventer, maar ook de dorpen scoren hierin landelijk het hoogst (eigenlijk het laagst!). En de lat voor de langere termijn is hoog gelegd: In 2030 wil de regio afvalvrij zijn. De Cleantech Regio legt in Brussel verbinding met andere Europese regio's om ambities als deze te versnellen middels Europese projecten.

Groot regionaal textielsorteercentrum
De Europarlementariërs bezochten onder andere het nieuwe textielsorteercentrum in Deventer, een initiatief van Reshare en afvalbeheerder Circulus-Berkel. Hier wordt het ingezamelde textiel uit de gemeenten regionaal gesorteerd. Een deel krijgt een tweede leven. De niet-herdraagbare kleding wordt verwerkt en op pure grondstof gesorteerd, zodat het direct geschikt is voor recycling. Zo zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig, waardoor de impact van textielproductie op het milieu afneemt.
Europarlementariër Elena Gentile zag in dit initiatief twee speerpunten van Europees beleid samenkomen: de transitie naar een circulaire en duurzame economie en de activatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee vond ze het een mooi voorbeeld voor andere regio's in Europa.

Circulaire wonderen in Eerbeek
De Europese delegatie nam verder een kijkje bij Industriewater Eerbeek, 'de papierhoofdstad van Nederland'. Hier ging het over het zuiveren en hergebruiken van het restwater van papierfabrieken, waarbij de bruikbare stoffen uit het water worden gefilterd om vervolgens te worden opgewaardeerd voor nieuwe producten. Volgens wethouder van Brummen Eef van Ooijen zijn er in de afgelopen jaren 'circulaire wonderen' geschied in Eerbeek.

Verdere samenwerking
De Nederlandse Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik deed na afloop van het werkbezoek een oproep aan regio's. Volgens Schreijer-Pierik staan de onderwerpen van het werkbezoek hoog op de Europese agenda en moet meer gebruik worden gemaakt van de lijnen tussen regio's en Europarlementariërs. Daarmee kunnen regionale uitdagingen beter op de kaart in Brussel worden gezet. Schreijer-Pierik benadrukte dat het mooi was om te zien hoe er in de Cleantech Regio al met Europese financiering gewerkt wordt, maar gelooft dat er meer mogelijk is. Ze sprak dan ook de hoop uit dat dit bezoek een startsein was voor verdere samenwerking. Erik Visser, bestuurder van de Cleantech Regio, gaf aan binnenkort met een bestuurlijke delegatie uit de regio naar Brussel te gaan tijdens de European Week of Cities and Regions en zal dan ook de Agenda Cleantech Regio onder de aandacht brengen.