Ben Wamelink van stichting Walburgiskerk verwelkomt de bezoekers in de vernieuwde kerk. Foto: Meike Wesselink
Ben Wamelink van stichting Walburgiskerk verwelkomt de bezoekers in de vernieuwde kerk. Foto: Meike Wesselink Foto:

Opening vernieuwde Walburgiskerk

ZUTPHEN - Trompetgeluid klonk warm de kerk in, afgelopen vrijdag 21 september tijdens de opening van de vernieuwde Walburgiskerk. Rob de Boer verzorgde samen met voorzitter van stichting Hendrik Baderorgel en organist Gert Oldenbeuving het muzikale gedeelte.

Door Meike Wesselink

Afgezien van fase 3, het opknappen van de keuken en het toiletgedeelte-, is de Walburgiskerk nu aangepast aan de eisen van de huidige tijd. De ingang was al verplaatst naar zijn oorspronkelijke plek, aan de voorkant op het 's Gravenhof. Nu zijn er ook grote glazen partijen in de entree gehangen om de wind buiten te kunnen houden. De glazen ramen hebben een enorm formaat en zijn slechts met een hoeveelheid 'knoppen' vastgezet in de kalkstenen muren van de kerk. Een metalen stelsel wordt nog aangebracht op een van de wanden van de winkel die nu de entree vormt van de kerk. Een stelsel geïnspireerd op de lichtstralen die de kerk binnenvallen.

De burgemeester is een van de sprekers die de bezoekers refereert aan de dampwolkjes die vóór de komst van de verwarming in de kerk opstegen tijdens een kerstconcert. Dat heeft natuurlijk zijn charme, maar fijner is het als het aangenaam warm is in de kerk. Vloerverwarming en stralers die op verschillende plekken in de kerk hangen, zorgen nu voor die warmte en maken dat de kerk veel vaker gebruikt kan worden en van tevoren gemakkelijk te verwarmen is.

Zo is in de Walburgiskerk tot en met 31 oktober nog de tentoonstelling over Nicolaas Copernicus te zien. Deze wiskundige en astronoom schreef vlak voor zijn dood 'Over de omwentelingen van de hemellichamen', een boek dat diepe indruk maakte op de wetenschap en een andere kijk wierp op het universum. Op 26 oktober is er weer een Baderconcert bij te wonen en zo lijkt er steeds meer te beleven in de indrukwekkende kerk die op zondag nog steeds wordt gebruikt voor de protestantse dienst, maar daarnaast ook een mooi decor is voor andere evenementen.

Wout Kruidenier en Gijs van Reenen van de stichting Gelderse kerken zijn tevreden met het resultaat. De verwarming was tenslotte één van de eisen die de stichting stelde vóór het eigenaar werd van de Walburgiskerk.

Om de opening een extra feestelijk tintje mee te geven, luidden de klokken van de kerk. Ook werd de Walburgis toegelaten tot het grootste museum van Nederland. Via de gelijknamige site kunnen bezoekers een kijkje nemen in de mooiste kerken van Nederland, waaronder nu dus ook de Walburgiskerk.