Daniël Veltmaat begon 25 jaar geleden als vakantiekracht bij Koninklijke Hesselink. Foto: Meike Wesselink
Daniël Veltmaat begon 25 jaar geleden als vakantiekracht bij Koninklijke Hesselink. Foto: Meike Wesselink Foto:

110-jarige Koninklijke Hesselink gooit deuren open op zaterdag 29 september

ZUTPHEN - Koninklijke Hesselink, Grafmonumenten en natuursteen bestaat 110 jaar. Zaterdag 29 september gooit het bedrijf daarom de deuren open tussen 10.00 en 13.00 uur. Wie wil kan een kijkje nemen in de showroom, rondkijken in de steenhouwerij met zijn zagen en slijpmachines, een praatje maken en een kop koffie drinken. Directeur Daniël Veltmaat laat ter ere van het jubileum graag zien wat hij in huis heeft en wat er allemaal kan met het prachtige hardsteen.

Sinds twee jaar is Daniël Veltmaat directeur van Koninklijke Hesselink B.V. Hoewel het bedrijf nog steeds de familienaam draagt, de eigenaar draagt de naam Hesselink zelf niet meer. "Maar het voelt nog steeds als een familiebedrijf, hoor", aldus de directeur. Zelf begon Veltmaat 25 jaar geleden als vakantiekracht bij de steenhouwerij. Hij begon met het vervoeren en plaatsen van grafmonumenten en ontwikkelde zich langzaam maar zeker binnen het bedrijf.

'Buitenmeubilair, vloeren of aanrechten maken we ook'

Lange tijd bleef hij werkzaam bij Hesselink, maar hij maakte ook een uitstapje naar andere steenhouwerijen om daar ervaring op te doen. Toen in 2013 de laatste Hesselink overleed, gingen ze op zoek naar iemand die het ambacht in de zaak kon behouden. Dat werd Daniël Veltmaat.

Het is duidelijk dat Veltmaat een grote passie heeft voor het vak. Hij vindt het steen in al zijn verschillende kleurschakeringen prachtig en veelzijdig. "Het zit vol met leven, het is keihard en eigenlijk kun je er alles mee doen." Het meest bijzondere van het vak vindt Daniël toch wel het ontwerpen van een bijzonder grafmonument.

"Zo'n monument is heel persoonlijk. Ik vind het mooi om goed te luisteren en dan met een ontwerp op de proppen te komen waarvan wordt gezegd dat het de persoonlijkheid van de overledene kenmerkt. We maken bijna alleen nog maar heel persoonlijk werk en kiezen ervoor om die ontwerpen niet op onze website te plaatsen. Het overzicht online is dus misschien wat standaard, maar er is heel veel mogelijk. Daar kunnen mensen rustig naar komen vragen. We maken trouwens niet alleen grafmonumenten. Buitenmeubilair, vloeren of aanrechten maken we ook."

Hesselink, dat tien jaar geleden het predicaat Koninklijk kreeg, laat zien onderscheidend en uniek te zijn in Nederland. Het bedrijf heeft een eigen fabriek in India, waar het steen dat uit heel India komt, wordt bewerkt. Ook voor andere steenhouwerijen in Nederland. "Vervelend aan onze branche is dat er ook kinderarbeid aan te pas komt. In onze eigen fabriek in India werken in ieder geval geen kinderen, maar het is moeilijk te zeggen of dat in de mijnen elders in het land ook het geval is. We kijken er wel geregeld op verschillende plekken en vaak wordt gezegd dat er geen kinderarbeid plaatsvindt. We komen het op dat moment ook niet tegen, maar helemaal zeker kun je het niet weten. Een keurmerk kunnen we daarom helaas niet voeren, maar we doen ons best om er zo goed mogelijk op toe te zien."


www.hesselink.nl