Uit een pendelende fles valt zand op een diepblauwe hemelvloer en vormt een ragfijn patroon van langzaam veranderende geometrische figuren. Foto: PR
Uit een pendelende fles valt zand op een diepblauwe hemelvloer en vormt een ragfijn patroon van langzaam veranderende geometrische figuren. Foto: PR Foto:

Meditatief avondconcert met
geometrische zandfiguren

ZUTPHEN - Op vrijdagavond 28 september vindt er in de Zutphense Walburgiskerk een bijzonder 'Meditatief avondconcert' plaats. Uit een pendelende fles valt zand op een diepblauwe hemelvloer en vormt een ragfijn patroon van langzaam veranderende geometrische figuren. Ondertussen klinkt er Japanse traditionele muziek voor shakuhachi (Japanse bamboefluit) en orgelmuziek van onder meer Messiaen, Cima en Otte.

De shakuhachi wordt bespeeld door Harrie Starreveld die wereldwijd geldt als een van de toonaangevende specialisten in hedendaagse fluitmuziek. Na zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam werkte hij samen met componisten als Carter, Boulez, Loevendie en Ton de Leeuw. Sinds 1980 is hij hoofdvakdocent fluit aan het Conservatorium van Amsterdam en in Bremen. Starreveld is gespecialiseerd in Aziatische muziek: hij bespeelt de Chinese fluit en de Japanse shakuhachi, improviseert op Noord-Indiase raga's, en volgt lessen bij de Zen-boeddhist Ikkei Hanada.

Het Baderorgel wordt bespeeld door Johan Luijmes die zijn diploma's voor orgel behaalde bij Bert Matter aan de Hogeschool voor de kunsten te Arnhem. Aan het zelfde instituut studeerde hij af als beeldend kunstenaar. Hij is organist van de Eusebiuskerk in Arnhem. Luijmes is tevens artistiek leider van het Orgelpark in Amsterdam en produceert en initieert theatrale en beeldende concerten.

Toegang t/m 16 jaar vrij, zie website voor meer informatie.


www.baderorgel.nl

Het Baderorgel wordt bespeeld door Johan Luijmes. Foto: PR