Jan Brandts Buys Festival in Zutphen gaat bijna van start

ZUTPHEN - Het Jan Brandts Buys festival, vrijdag 21 tot en met zondag 23 september 2018 in Zutphen, gaat bijna van start. Op woensdag 12 september opende in het Geelvinck Museum Zutphen een unieke tentoonstelling gewijd aan operacomponist Jan Brandts Buys en vond het concert: 5 generaties Brandts Buys in 8 componisten plaats. Aanleiding voor het festival is de 150ste geboortedag van Jan Brandts Buys op woensdag 12 september 2018. Er waren maar liefst zes nazaten uit de familie Brandts Buys aanwezig, daaronder diverse dochters en zonen van Marius Adrianus Brandts Buys Jr. en Hans Brandts Buys. Het festival omvat zes concerten waaronder de opera Micarême, een operaconcert op zaterdag 22 september, een pianorecital, kamermuziek, een liedrecital en een orgelrecital: allemaal muziek van Jan Brandts Buys. De tentoonstelling is te bezoeken in het Geelvinck Muziek Museum Zutphen.

Van alle Nederlandse componisten wist in de voorbije vierhonderd jaar alleen de in Zutphen geboren Jan Brandts Buys (1868-1933) internationaal door te breken. Zijn opera Die Schneider von Schönau uit 1916 is in talloze theaters in het hele Duitstalige spraakgebied meer dan 1000 maal opgevoerd. Ter gelegenheid van zijn 150egeboortedag organiseert 401NederlandseOperas samen met Nederlands Muziek Instituut en Operaplatform Gelderland-Overijssel het Jan Brandts Buys Festival Zutphen 2018.

Bekende solisten zijn onder meer sopraan Johannette Zomer, de Vlaamse tenor Denzil Delaere, cellist Jeroen den Herder, het Meander Kwartet en het Zutphens Mannenkoor. Op Jans geboortedag 12 september opent een tentoonstelling over de componist in het Geelvinck Muziek Museum Zutphen. Het festival zelf, met zeven concerten op diverse locaties in Zutphen, vindt plaats van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september.

Doel van het Brandts Buys festival is diens oeuvre te ontsluiten door de concertregistraties uit te geven via downloads en internationale cd-uitgaven. Zo wordt een dwarsdoorsnede van het oeuvre van 's lands meest succesvolle componist permanent toegankelijk. Dit gebeurt in de context van het handboek over 401NederlandseOpera's waar artistiek leider van het festival, muziekfilosoof René Seghers, sinds 2010 aan werkt.

Programma
Vrijdag 21 september van 19.00 tot 23.00 uur: micareme, opera in een akte.

Zaterdag 22 september: Operaconcert om 14.00 uur in de Buitensociëteit Hanzehof met o.a. ?Johannette Zomer,en het Zutphens Mannenkoor. En om 19.00 uur in Dat Bolwerck een pianorecital waar vanaf 20.30 uur Cello Academy met Jeroen den Herder van zich laat horen.

Zondag 23 september: om 11.30 uur een liedrecital in Kapel op 't Rijsselt en om 20.00 uur een orgelrecital in de Walburgiskerk.


brandtsbuysfestival.nl