Alles wordt eruit gehaald, geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid. Foto: PR
Alles wordt eruit gehaald, geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid. Foto: PR Foto:

Groot onderhoud Dierenweide 't Spiker

WARNSVELD - Na tientallen jaren wordt het bij Dierenweide 't Spiker tijd dat de graszoden vernieuwd worden. Dit was in 30 tot 35 jaar nog nooit gebeurd, bovendien werden de goede grassoorten overwoekerd door éénjarig straatgras wat onvoldoende groeit en weinig opbrengst geeft. "Door de zachte winters van de laatste jaren met afwisselend korte periodes van vorst en dooi, is de graszode volledig stuk gelopen door de dieren. Om dit te voorkomen is er een optie om in natte winters de dieren op te sluiten op de verharding. De dagen zijn kort en ze zijn toch afhankelijk van hooi en brokjes.", zo laat het bestuur weten. Alles wordt eruit gehaald, geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid. Maar dit heeft wel een aantal consequenties voor de dieren.

De geiten en schapen komen tijdelijk in de Paddenpoel te lopen. In de winter kan een gedeelte weer terug naar de Spikerstal, maar ze kunnen dan alleen op de verharding lopen. De damherten worden allemaal elders gehuisvest. In het voorjaar van 2019 komen twee hinden en een bok weer in de weide. Het pluimvee komt achter hekken te zitten zodat ze alleen op de verharding kunnen blijven lopen. De vrijwilligers hopen dat dit voor de gehele winter mogelijk is.

Het bestuur heeft als uitgangspunt dat de donatiegelden gebruikt worden voor de exploitatie van de dierenweide, zoals aankoop krachtvoer, hooi, dierenartskosten enzovoort. Daarom ging men op zoek naar externe sponsoren om dit grote onderhoud te kunnen bekostigen. Dankzij een paar sponsoren die een aanzienlijk bedrag hebben toegezegd, heeft de dierenweide kunnen besluiten het plan verder uit te werken en het onderhoud te laten plaatsvinden.