Zutphens Chocoladefestival prominente rol in documentaire

ZUTPHEN - In de documentaire Pretpark Nederland, een vermakelijke en ontroerende rondreis langs Nederlandse evenementen, speelt het Zutphense Chocoladefestival een prominente rol. Met speciale toestemming van regisseur Michiel van Erp, onder meer bekend van de bekroonde dramaserie Ramses en de film 'Niemand in de stad' (zie artikel elders op deze pagina), openingsfilm van het Nederlands Filmfestival 2018 vertoont Luxor op zondag 30 september ter gelegenheid van het Chocoladefestival de documentaire Pretpark Nederland.

Michiel van Erp maakt in Pretpark Nederland een vermakelijke, verbazende en ontroerende rondreis langs Nederlandse evenementen als de Libelle Zomerweek, de Gay Pride én zoals gezegd het Chocoladefestival. Pretpark Nederland is een film over een vreemde stam in een mal land, waarvan de cultuur al snel op de lachspieren werkt. Totdat het besef groeit dat het malle land en die cultuur bij de eigen voordeur beginnen.

Gratis entree, kaartjes alleen verkrijgbaar aan de kassa.


Zutphense uitblinkers in de spotlights bij Stedelijk Museum

ZUTPHEN - Voor de verwachte tentoonstelling 'Zutphense Uitblinkers' in het Stedelijk Museum Zutphen is het museum op zoek naar (oud-)inwoners van Zutphen en Warnsveld, die het verdienen om vanwege hun uitzonderlijke prestaties in de spotlights te worden gezet. Ken of ben jij zo'n Zutphense Uitblinker? Stuur dan voor 1 oktober een mail naar de Musea Zutphen.

Elk zichzelf respecterende stad of dorp somt graag haar bekende (oud)inwoners op. Personen die door hun prestaties nationale, of zelfs internationale, bekendheid hebben vergaard. Zo zijn er uitblinkers op het gebied van de kunsten, design, wetenschap en sport, maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied, of als innoverende ondernemer. In de tentoonstelling presenteert het museum op ludieke en interactieve wijze een breed scala aan historische, maar vooral ook hedendaagse Zutphense Uitblinkers.

Criteria
De Uitblinkers moeten voldoen aan een aantal criteria: hij/zij is geboren, getogen en/of werkzaam (geweest) in Zutphen-Warnsveld. Hij/zij moet ook bekend zijn buiten de stadsgrenzen. Dat kan variëren van regionaal tot internationaal. Uit alle voordrachten wordt een selectie voor de tentoonstelling gemaakt.


info@museazutphen.nl


Theatersolo 'Die Ik Ben'

EEFDE - Dinsdag 25 september komt Kirsten Benschop naar Eefde met haar nieuwe theatersolo 'Die Ik Ben'. Een inspirerende voorstelling over het 'dikke ik tijdperk' waarin geluk een doel op zich lijkt te zijn geworden. Hardop (onder)zoekend, zingend, verhalend en poëtisch zet Kirsten een scherpe, relativerende, gevoelige en bovenal eerlijke voorstelling neer. Met muzikant Derk Groen op gitaar en darboeka. Aanvang 19.30 uur. Locatie: Ontmoetingskerk, Schurinklaan 1, Eefde. Entree vrijwillige bijdrage.

In 'Die Ik Ben' duikt Kirsten met de nodige (zelf)spot in het gangenstelsel van ons brein, een labyrint waarin je snel vastloopt en waaruit ontsnappen moeilijk (b)lijkt. Waarom doen we wat we doen en zeggen we wat we zeggen? Waarom vinden we het moeilijk om eerlijk en oprecht te zijn, naar onszelf en onze omgeving? Waarom verschuilen we ons maar al te graag veilig achter de muren van ons ego en doen we ons voor als iemand die we eigenlijk zouden willen zijn? Intussen voelen wij ons verre van gelukkig en dempen we onze onrust en eenzaamheid door te zoeken naar voortdurende afleiding of een bezoekje aan de zoveelste therapeut. 'Die Ik Ben' rekent af met dromen over morgen en mijmeren over gisteren. Want is het leven niet veel eenvoudiger als je de realiteit zoals die zich aandient, accepteert zoals die is? En is contact niet wezenlijker als je je gekend weet zoals je écht bent?

Kirsten Benschop (tekst, spel, zang), Derk Groen (Gitaar, darboeka, muziek), Margreet Blanken (Spelregie) en K'onTour Theater (Productie).