Wethouder Harry Matser tijdens zijn toelichting op de noodzaak om de komende jaren fors te bezuinigen. “De financiële tegenvallers vielen direct al veel hoger uit dan gedacht.” Foto: Henk Derksen
Wethouder Harry Matser tijdens zijn toelichting op de noodzaak om de komende jaren fors te bezuinigen. “De financiële tegenvallers vielen direct al veel hoger uit dan gedacht.” Foto: Henk Derksen Foto: Henk Derksen

Geen bezuinigingen op
'Zutphen Energieneutraal in 2030'

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - In dialoog bezien hoe dubbelingen in de activiteiten van ook andere sociale organisaties kunnen worden voorkomen, lijkt eveneens een opgave die het college zich ten doel heeft gesteld. Het levert geld op. Net als de verkoop van gemeentelijk vastgoed.

Zoals het pand aan de Waterstraat, waar sinds kort Walhallab, het project dat jong talent de ruimte biedt, is gevestigd. Initiatiefnemer Marco Mout vroeg zich af of het college niet ook naar benutting van gemeentelijke 'stenen' moet kijken. Hij werd een beetje gerustgesteld: "We brengen het vastgoed in kaart, gaan na wat we ermee willen en gaan dan in gesprek."

Raadslid Martijn Siemes kreeg wethouder Matser op de kast met een vraag over iets waarop niét wordt bezuinigd. "Het focustraject 'Zutphen Energieneutraal in 2030.' Hoeveel geld zit er in dit duurzaamheidsprogramma?" "Zes ton voor de komende drie jaar", antwoordde Matser in tweede instantie, nadat hij eerst ietwat geïrriteerd nog eens aanhaalde dat Nederland op plek 27 van de 28 landen in de EU staat als het gaat om duurzaamheid. "Klimaatdoelen en energietransitie vormen een apart punt in het coalitieakkoord. We zijn en blijven daar hard mee bezig. Want het is de hoogste tijd."

Burgemeester en wethouders hanteren in hun bezuinigingspakket het uitgangspunt dat moties van de gemeenteraad waarvoor geen dekking is niét worden uitgevoerd. Dat wordt nog wat, als met een begrotingsgat van 12 miljoen de ruimte om te kiezen uitermate beperkt is. Het lijkt slikken of stikken. Niettemin kruisen college en raad tijdens een forum op donderdag 20 september officieel nog de degens, terwijl dan ook inwoners de gelegenheid krijgen om in te spreken.

Op 8 oktober komen eventuele amendementen aan bod, - voor wat die waard zijn -, waarna op maandag 5 november het ultieme besluit valt. Zutphen wacht sobere tijden.


AZC ontvangt Koninklijke
Erepenning

ZUTPHEN - Zaterdagmiddag 15 september ontving de voorzitter van voetbalvereniging AZC, Patrick Govaers, uit handen van burgemeester Annemieke Vermeulen de Koninklijke Erepenning. De erepenning werd aan de club uitgereikt tijdens de receptie van het 100-jarig jubileum. De Koninklijke Erepenning symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van verenigingen, stichtingen of instellingen.

"Achttien jaar nadat jullie met elkaar hebben uitgesproken dat AZC een 'warm welkom' moet zijn, hoor je dat nog terug. Een groter compliment kun je niet ontvangen. Wie je ook spreekt, je hoort over AZC dat het een sociale,betrokken, en gemoedelijke club is.", zo sprak de burgemeester in haar toespraak.

"Mijn eerste kennismaking met AZC draaide om de Unicefloop. Jullie zijn al jarenlang partner en jaarlijks wordt veel geld opgehaald. Sinds 2002 hebben jullie al een G-afdeling, waarin volwassenen spelen met een verstandelijke beperking. Sinds 2013 is deze er ook voor de jeugd. Het damesvoetbal is volop in ontwikkeling. En het laatste initiatief heet duurzaam AZC. Jullie hebben de ambitie om één van de eerste energie neutrale voetbalclubs te worden in Nederland. Met al deze initiatieven laat AZC zijn sociale gezicht zien én dat iedereen welkom is."