Petitie voor behoud bibliotheek Zutphen

ZUTPHEN - De Stichting Graafschap Bibliotheken is een petitie begonnen voor het behoud van de bibliotheekvoorzieningen in Zutphen en Warnsveld. Bij het ter perse gaan van deze krant waren er al tweeduizend handtekeningen binnen.

Door Alize Hillebrink

De gemeente Zutphen wil 150.000 euro bezuinigen op de bibliotheek. Volgens Stichting Graafschap Bibliotheken betekent dit dat de bibliotheek haar deuren moet sluiten. "Het betekent ook minder inzet voor laaggeletterdheid, leesbevordering en minder aandacht voor digitale vaardigheden", zegt Gerard Huis in 't Veld, directeur-bestuurder. De subsidie voor het bibliotheekwerk in de gemeente Zutphen is al vijf euro per inwoner lager dan het landelijk gemiddelde, schrijft de stichting in een reactie op het bezuinigingsvoorstel. Landelijk is de subsidie 24 euro per inwoner. In Zutphen is dit nu 19 euro. 'Wordt dit straks 16 euro?', vraagt de stichting zich af.

Donderdagavond 13 september zijn de bezuinigingsplannen besproken in de gemeenteraad (zie het artikel hiernaast). Enkele politieke partijen hebben zich al uitgesproken tegen de bezuinigingen voor de bibliotheek.

De handtekeningenactie is te vinden op www.petities.nl. Ook liggen er formulieren in de bibliotheek. "We hopen dat zoveel mogelijk mensen tekenen," zegt Huis in 't Veld. "De formulieren mogen meegenomen worden om meer handtekeningen te verzamelen."
Begin oktober wordt de petitie aangeboden tijdens een gemeenteraadsvergadering. www.petities.nl