Klaas Stok. Foto: Geert de Groot
Klaas Stok. Foto: Geert de Groot Foto: Geert de Groot, fotograaf

Organist Klaas Stok sluit
monumentendagen af met Bachconcert

ZUTPHEN - Tijdens de open monumentendagen op zaterdag 8 en zondag 9 september zal in de Walburgiskerk Zutphen op ieder heel uur een orgelconcert plaatsvinden van een kwartier. Op zondag 9 september om 16.30 uur worden de monumentendagen afgesloten met het grote jaarlijkse Bachconcert op het Baderorgel door organist Klaas Stok.

Het historisch belangrijke Baderorgel in de Walburgiskerk staat garant voor een prachtige klank zeker als dit bespeeld wordt door organist Klaas Stok. Hij is een gerenommeerde en veel gevraagde organist en dirigent met een brede concertpraktijk zowel nationaal als internationaal.

Op het programma staan o.a. werken uit het Orgelbüchlein (BWV 599-644).De muziekstukken uit deze bundel werden door Johann Sebastian Bach gecomponeerd in de periode 1713-1716 in Weimar en waren bestemd om uitgevoerd te worden op alle zon- en feestdagen van het kerkelijke jaar. Daarnaast klinkt muziek uit de Leipziger koralen (BWV 651-668) gecomponeerd in de jaren veertig van de 18e eeuw. Een zeer gevarieerde verzameling van stukken die Bach schreef met zowel vernieuwende werken naast tamelijk conservatieve.

Het concert wordt afgesloten met Praeludium und Fuge in a-moll (BWV543). Toegang tot het concert is vrij. Na afloop collecte.


www.baderorgel.nl


Voetbalvereniging AZC viert 100-jarig bestaan

ZUTPHEN - De voetbalvereniging AZC viert van donderdag 13 september tot en met zondag 16 september het honderdjarig bestaan. Op het programma van dit jubileumweekend staan onder meer een reünie en een grote feestavond. "Alles is geregeld om er een groot feest van te maken voor alle leden en iedereen die bij onze vereniging is betrokken", zegt voorzitter Ronnie Brinkerhof van de jubileumcommissie. "We hebben er enorm veel zin in."

Op maandag 10 september wordt op het complex van AZC aan de Deventerweg al begonnen met de opbouw. In de kantine wordt een expositie ingericht over de 100-jarige historie van AZC, met veel foto's. Daarnaast wordt er op het parkeerterrein naast het AZC-complex een feesttent geplaatst. Deze tent wordt voorzien van een podium, professioneel licht en geluid en een grote bar.Als alles is opgebouwd, begint het programma.

Per dag ziet dit er als volgt uit:

Boekenbal
Het begint op donderdagavond 13 september vanaf 20.00 uur met het Boekenbal in de kantine. Hier wordt het jubileumboek gepresenteerd, waaraan jarenlang is gewerkt onder aanvoering van clubarchivaris Freddy Burgers. Het resultaat van deze enorme klus is een schitterend boek van 672 pagina's vol foto's en teksten over de hele geschiedenis van AZC.

Reünie
De reünie op 14 september begint met een klein toernooi. Zes teams gehuld in historische tenues spelen van 18.30 uur tot 19.30 uur een aantal wedstrijden. Aansluitend begint dan om 20.00 uur de reünie in de feesttent met live muziek en een paar nostalgische onderdelen.

Jeugdactiviteiten, receptie, feestavond
Op zaterdag 15 september om 10.00 uur starten de spelactiviteiten voor de jeugd op het kunstgrasveld. Het einde is om 15.00 uur met de prijsuitreiking. Tot die tijd wordt de jeugd in de watten gelegd met eten en drinken. Terwijl buiten de spelactiviteiten gaande zijn, begint binnen in de kantine de jubileumreceptie. Hiervoor zijn mensen de KNVB, de gemeente Zutphen, vertegenwoordigers van voetbal- en sportverenigingen en andere organisaties uitgenodigd. De receptie begint om 14.30 en zal tot 17.00 uur duren.

's Avonds vindt de besloten feestavond plaats voor de leden en hun partners met muziek van de Dirty Daddies, de populairste coverband van Nederland.

Frühschoppen
Het jubileumweekend wordt op zondag 16 september besloten met het Frühschoppen. De tent is open vanaf 10.00 uur. De jubileumcommissie heeft voor deze gelegenheid speciale bierpullen laten maken. Voor het muzikale vertier zorgen 's morgens eerst de Isseltaler Musikanten. 's Middags is het de beurt aan Wir sind SPITZE. Dit is een powerband uit de Zuid-Limbugse heuvels. Tegen 18.00 uur zit het jubileumfeest van AZC er op
.


Wim van Haaster nieuwe voorzitter 50PLUS afdeling Gelderland

ZUTPHEN - Wim van Haaster (1954) uit Zutphen is tijdens de Algemene Ledenvergadering van 50PLUS Gelderland tot nieuwe voorzitter gekozen. Hij werkte 40 jaar in het onderwijs en was al geruime tijd lid van het afdelingsbestuur. De huidige voorzitter, Henk van Elst, treedt af, na 6 jaar voorzitterschap, in verband met statutaire termijnstelling. Van Haaster: "Als voorzitter wil ik, in eendrachtige samenwerking binnen het bestuur, werken aan stabiliteit in de partij en aan een breed draagvlak in de samenleving. Een politieke partij waar rekening mee wordt gehouden. Met geduld lukt dat".