Stedenband Horstmar

Samenvatting reactie Dorpsraad Warnsveld naar college Zutphen over het verbreken van de relatie met de stedenband Horstmar.

Het besluit om de relatie met de stedenbanden te verbreken werd ons door de gemeente medegedeeld op 21 augustus 2018 en op 22 augustus daaropvolgend stond het al in De Stentor. Dit besluit sloeg bij ons in als een bom want we hadden daarvoor nooit eerder signalen ontvangen dat de gemeente van plan was de stedenbanden vaarwel te zeggen. Dat geldt in het bijzonder voor de partnergemeente Horstmar waarvoor wij als Dorpsraad het aanspreekpunt zijn en de contacten onderhouden. Men wist in Horstmar nog van niets dus verwarring alom.
Intussen is er een brief aan Horstmar onderweg met een officiële mededeling van het besluit van het college van B&W. En ook vanuit de Dorpsraad is hierover vanzelfsprekend met Horstmar contact geweest.

Motief van de gemeente om met de stedenbanden te stoppen: De stedenbanden hebben hun tijd gehad en lijden een slapend bestaan. Wij zijn het hier wat de betrekkingen met Horstmar betreft totaal mee oneens. De doelstelling bij het aangaan van de partnerschap: bevordering en verdieping van de culturele en maatschappelijke betrekkingen is naar onze mening nog steeds actueel. En dat geldt ook voor andere actuele zaken die de revue passeren.

Het principe bij een activiteit, zoals een uitwisseling, is dat de organiserende partij eerst kijkt naar wat men zelf aan financiën bijeen kan brengen en dat vervolgens aanvullend ook een stukje subsidie kan worden verleend uit het daarvoor beschikbare budget om het geheel rond te krijgen.Dit blijkt in de praktijk goed te werken. De gemeente geeft acte de présence bij officiële ontvangsten. Deze werkwijze is herbevestigd bij de herijking van het beleid Stedenbanden in 2012.

Aangezien Horstmar slechts op 90 km afstand van Zutphen/Warnsveld is gelegen is het contact gemakkelijk. Horstmar is lid van Euregio en daarmee kunnen ook wij ons voordeel doen als het gaat om uittwisselingen en kennisverrijking over de grens. Daarom: Geen afbouw maar tijd voor een nieuw elan.

We hopen er toch samen met de gemeente uit te komen

In het weekend van 22 en 23 september a.s.komt het zusterkoor uit Leer op uitnodiging van de IJsselzangers voor een tegenbezoek naar Zutphen. We hebben begrepen dat de officiële ontvangst in de Burgerzaal door de gemeente gewoon doorgaat.En dat wordt door de organisatie gewaardeerd.

Intussen hebben wij het college van B&W verzocht hun besluit te willen heroverwegen en daarmee recht te doen aan de nu al jaren lang bestaande vriendschap met Horstmar/Leer. We hopen er toch samen met de gemeente uit te komen.

Namens de Dorpsraad Warnsveld:
Heleen Buijs,voorzitter
Frans van Uem,secretaris