Routemaker Henk Wullink (links) met Richard en Marco Jansen van café De Jongens. Foto: Luuk Stam
Routemaker Henk Wullink (links) met Richard en Marco Jansen van café De Jongens. Foto: Luuk Stam

Tweedaagse op de fiets gaat van start

HENGELO – De Achterhoekse Klavertje 4-daagse staat voor de deur. Later dan gebruikelijk, want de voorbije jaren stond dit Hengelose evenement steeds in de tweede week van juni op de agenda. Vanwege de Samenloop voor Hoop besloot de organisatie om het fietsevenement te verplaatsen en in te korten tot een tweedaagse.

Door Luuk Stam

Op zaterdag 15 en zondag 16 september kunnen fietsliefhebbers starten vanaf café De Jongens aan de Bleekstraat in Hengelo. Hiervandaan zijn door Henk Wullink routes van 25 en 45 kilometer uitgezet. Op zaterdag is er de Almen-route. Op zondag volgt de Ruurlo-route. Inschrijven kan beide ochtenden vanaf 10.00 uur.

De routeomschrijvingen zijn gebaseerd op het systeem van de fietsknooppunten. Wullink noemt het beide prachtige routes. "Grote delen ervan zijn voor ons evenement helemaal nieuw", vertelt hij. "Er zitten stukken bij die ik zelf ook nog niet kende. Ik zet al heel wat jaren routes uit, maar ik heb echt weer nieuwe ontdekkingen gedaan."

Vorig jaar trok de Achterhoekse Klavertje 4-daagse in totaal 800 deelnemers. 125 mensen fietsten alle vier dagen mee. De dagdeelname was het hoogst op de afsluitende zondag, toen 280 fietsers van start gingen. "We hadden vorig jaar ook één regenochtend", blikt Wullink terug. "Goed weer, daar staat of valt alles mee."

De organisatie kreeg vorige jaren veel lovende reacties. "Mensen vinden de gastvrijheid hier prettig", vertelt Wullink. "Het is niet zo massaal en ze krijgen hier persoonlijke aandacht. Er komen ook mensen uit het westen. Voor hen is het vaak de eerste kennismaking met de Achterhoek. Die vinden het hier helemaal geweldig."

Behalve de fietsroutes hebben de organisatoren ook weer een programma naast de fiets georganiseerd. Zo treedt er op zondag op het plein bij café De Jongens een zeemanskoor uit Apeldoorn op. Daarnaast is er dagelijks tussen 16.00 uur en 20.00 uur voor 10 euro een daghap verkrijgbaar. En onderweg kunnen de mensen op zoek naar de antwoorden op een prijsvraag. "Dat vinden ze vaak ook erg leuk!", aldus Wullink.

Of de Achterhoekse Klavertje 4-daagse volgend jaar weer in juni plaats zal vinden, is nog niet bekend. "Het hangt er vanaf hoe dit gaat lopen", geeft de uitzetter van de routes aan. "Na afloop gaan we naar volgend jaar kijken. Misschien kunnen we wel twee keer in het jaar iets gaan organiseren, bijvoorbeeld in juni én in september. We laten alle opties nog open."


Derde editie DoesburgseKadedagen

DOESBURG – Op zaterdag 22 september van 11.00 tot 20.00 uur en zondag 23 september van 11.00 tot 17.00 uur is het op de Doesburgse IJsselkade weer genieten van culinaire, kunstzinnige en culturele verrassingen.

Op de bovenkade vinden circa 100 kramen met streekproducten, kunst en creatieve artikelen hun plek. Diverse foodtrucks, een modeshow door Doesburgse ondernemers en het Kunstlab, dans- en muziekoptredens maken het geheel tot een waar feest. Plaatselijke ondernemers zullen ook dit jaar weer volop op de kade aanwezig zijn zodat men kan genieten van diverse producten en acties.

De benedenkade biedt plek voor diverse sportpresentaties en kinderactiviteiten. En van hieruit nemen de schippers van Viking graag gasten mee voor een geboekte rondvaart. In de haven en/of langs de kade liggen historische schepen voor anker om bezocht te worden.

In de binnenstad zijn de winkels geopend en wordt deze dagen weer een gezellige drukte verwacht. Bezoek ook de stand van het VVV; er is in de heerlijke Hanzestad namelijk nog veel meer te beleven.


doesburgsekadedagen.nl


Achterhoek College van start

ACHTERHOEK - Op dinsdag 11 september gaat alweer de derde editie van het Achterhoek College van start. In een serie van zes colleges maakt men kennis met de Achterhoekse samenleving vanuit historisch, economisch, cultureel en sociologisch perspectief.

De colleges zijn bedoeld voor mensen die in de Achterhoek (komen) wonen en werken en die meer inzicht willen krijgen in hun omgeving, uit interesse of om in het werk (bij de overheid, in het onderwijs, de zorg of in het bedrijfsleven) beter te kunnen functioneren. In zes colleges belichten gerenommeerde sprekers verschillende aspecten van de Achterhoek.

Dinsdag 11 september
De Berkel/Een klein riviertje met een grote geschiedenis; spreker: Jaco van Langen, locatie: Ons Huis te Almen.

Dinsdag 25 september
De Wildenborch/Het beheer van een landgoed; sprekers: Evert-Kees en Jeanine van de Plassche-Staring, locatie: De Wildenborg te Vorden.

Dinsdag 9 oktober
350 jaar Achterhoek/Maak kennis met twee grote Achterhoekers; sprekers: Arend Heideman en Ben Wagenvoort, locatie: Historisch Museum de Scheper te Eibergen.

Dinsdag 23 oktober
De Achterhoek weer mooi/Het kwetsbare coulisselandschap; spreker: André Kaminsky, locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers te Doetinchem.

Dinsdag 6 november
Palet van verzet/Moedige vrouwen, vroeger en nu; spreker: Dineke Stam, locatie: Nationaal Onderduikmuseum te Aalten.

Dinsdag 27 november
Topsport in de Achterhoek/Het maatschappelijk belang van een voetbalclub; spreker: Hans Martijn Ostendorp, locatie: Stadion de Vijverberg te Doetinchem.

De colleges vinden plaats van 19.30 tot circa 21.30 uur (met uitzondering van de colleges op 11 en 25 september, deze vinden plaats van 19.00 tot circa 21.30 uur). De kosten bedragen 200 euro voor het gehele college (inclusief koffie/thee/fris, afsluitende bijeenkomst en certificaat). Er wordt geen restitutie verleend bij het niet volgen van een college. Het Achterhoek College heeft plaats voor maximaal dertig deelnemers. Aanmelden tot 6 september door een e-mail te sturen naar via info@ecal.nu of te bellen naar 0314-787078.

Mocht na sluiting van de inschrijving nog plek zijn, dan kunnen in overleg ook een of meer colleges bezocht worden. De deelnamekosten bedragen in dat geval 40 euro per avond. Uitgebreide informatie over het Achterhoek College, de inhoud van de colleges en de sprekers is te vinden op de website.

Het Achterhoek College maakt deel uit van de activiteiten van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten en de provincie.


www.ecal.nu