Het beeldmerk van Taalhuis Lochem-Zutphen
Het beeldmerk van Taalhuis Lochem-Zutphen Taalhuis Lochem-Zutphen

Taalvrijwilligers met passie gezocht

ZUTPHEN/LOCHEM - Taalvrijwilligers met liefde voor taal en voor mensen zijn nodig om via Taalhuis Lochem-Zutphen aan de slag te gaan. Ze worden dan collega van inmiddels al tientallen enthousiaste en betrokken mensen. Een paar uur per week werken ze aan taalvragen van eveneens tientallen laaggeletterde Nederlanders en mensen met een migratieachtergrond. Ze oefenen samen met de taalvrijwilliger het spreken, schrijven en/of lezen van het Nederlands. Dat doen ze in de wijk, Het Taalhuis, de bibliotheek, één op één als taalmaatje of in kleine groepen. Goed communiceren is essentieel om beter mee te kunnen doen met de Nederlandse samenleving.

Basistraining
Iedere taalvrijwilliger krijgt de mogelijkheid om een basistraining van vier dagdelen te volgen. Daarin wordt uitgelegd hoe het zit met laaggeletterdheid en hoe je mensen kunt helpen bij het beter leren lezen, schrijven en/of spreken. Er is verschil in de begeleiding van een autochtone Nederlander of iemand met een andere moedertaal. De bevlogen trainer geeft in de training veel tips aan de nieuwe vrijwilligers. Daarnaast worden er maandelijks bijeenkomsten georganiseerd waarbij ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

Aanmelden
De vrijwilliger, ook wel taalondersteuner genoemd, kan uiteraard zeggen welke begeleiding zijn of haar voorkeur heeft. Ook de tijden zijn in overleg, dit kan overdag maar zeker ook in de avonduren. Op vier dinsdagochtenden wordt in Zutphen de basistraining georganiseerd. De data en tijden zijn dinsdag 25 september, 9 en 16 en 30 oktober. Van 9.30 uur tot 12.30 uur. Meld u aan via een e-mail naar info@taalhuislochemzutphen.nl of bel met de coördinator op 06-306 92 298.


Rol van de vrouw in het oude Egypte

ZUTPHEN - Ga mee op ontdekkingsreis met Ex Oriente Lux ('Het licht komt uit het Oosten'), een vereniging die kennis van het Oude Nabije Oosten wil overbrengen op een breed publiek. Deze afdeling verzorgt lezingen over onder meer Egypte met zijn piramides, Assyrische paleizen, het Hettietenrijk, Kanaän en het volk Israël, Filistijnen, het Perzische wereldrijk. De eerste lezing is op woensdag 12 september om 19.45 uur in het Odensehuis aan de Tengnagelhoek 6 te Zutphen. De zaal is open vanaf circa 19.00 uur.

Mw. N. van de Beek MA zal dan spreken over: De rol van de vrouw in het oude Egypte. Mw. van de Beek studeerde cum laude af op de grafkapel van Hetepherakhet (in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden). Zij verzorgt naast haar Egyptologisch onderzoek in Leiden ook een blog over (digitale) ontwikkelingen in de Egyptologie. Haar lezing past in een groeiende aandacht voor de sociale en economische rol van de vrouw in het oude Egypte. Vrouwen waren actief in de brood- en bierproductie, ze verhandelden koopwaar op de markt. De harems uit het Nieuwe Rijk waren machtige instituten van waaruit zelfs een aanslag op de farao werd gepleegd. Sommige vrouwen slaagden erin te heersen over Egypte als regent of koning.

In deze lezing wordt de rol van vrouwen in verschillende lagen van de Oudegyptische bevolking nader belicht.


Lets: Ruilkring Zutphen

ZUTPHEN - Op 12 september is er een gratis en vrijblijvende informatieavond over de LETS ruilkring Zutphen. Op deze avond kun je al je vragen stellen en wordt veel informatie gegeven over hoe alles bij de Lets in zijn werk gaat. Ook worden er ruimschoots voorbeelden gegeven zodat je je er een wat betere voorstelling bij kunt maken. Je kunt je aanmelden voor deze informatie bij info@letszutphen.nl Na aanmelding krijg je het adres en het tijdstip van aanvang.

Kun je niet op 12 september of wil je liever op een vrijdag overdag vrijblijvend in een meer openbaar gebouw binnenlopen om meer over de Lets te horen en wat van de handel te zien? Elke vrijdag van 10.00 - 13.00 uur is er een gastvrouw van de Lets aanwezig in lokaal 8 van de Proeflokalen (Vispoortplein 16). Je kunt er vrij binnenlopen en ontmoet dan andere leden van de Lets, kunt wat van de uitgestalde handel bekijken en aan de aanwezige gastvrouw al je vragen stellen. Ook zijn de aanwezige mensen altijd bereid om met je mee te denken over wat jij zelf eventueel als handelswaar in zou kunnen brengen. Op 15 september doet men mee aan het landelijke Alternative Finance Festival waarbij veel plaatsen laten zien hoe je bijna zonder geld toch veel leuke dingen kunt doen. Voor meer informatie, zie de websites.


alternativefinancefestival.org

www.letszutphen.nl


Leren over de digitale wereld

EEFDE - De HCC! interessegroep Seniorenacademie houdt op dinsdag 11 september van 10.00 tot 12.00 uur haar maandelijkse bijeenkomst in Dorpshuis 't Hart in Eefde, aan de Jolinkweg 2. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen, die graag nog wat meer over de mogelijkheden van hun digitale wereld willen leren. Deze ochtend is de DigiD, de beveiligde link met de overheid, het onderwerp. Tijdens de lezing wordt er meer over verteld en is er een syllabus beschikbaar. Het team staat klaar om u te helpen met uw digitale vragen en ook om te helpen met digitale problemen op uw toestel. Neem uw apparatuur mee naar onze bijeenkomst. Eerste bezoek is gratis, daarna is de entree voor niet-leden 4 euro.


seniorenacademie.hcc.nl/locaties-a-g/eefde.html