Afbeelding

'Financieel tekort Hanzehof structureel en omvangrijk'

ZUTPHEN - Theater en congrescentrum Hanzehof heeft niet of nauwelijks nog 'knoppen' waaraan zij kan draaien om het structurele exploitatietekort van 415.000 euro verder terug te brengen. Dit is de conclusie van Onderzoeksbureau BMC dat in opdracht van de gemeente Zutphen onderzoek heeft gedaan naar de toekomstbestendigheid van het complex.

Door Alize Hillebrink

Wethouder Mathijs ten Broeke is blij met het rapport. "Het is een goede basis om een afgewogen keuze te maken voor de toekomst van Hanzehof." In een reactie erkent het college dat onderdelen van het huidige gebouw niet voldoen en dat het exploitatietekort structureel en omvangrijk is.

In het onderzoek is gekeken naar het theater en congrescentrum, de Buitensociëteit en het deel waarin Centrum voor de Kunsten Muzehof is gevestigd. Volgens het bureau is Hanzehof er ondanks de tekorten in geslaagd het merendeel van de maatregelen uit het plan van aanpak uit 2015 te realiseren en heeft vooral bij de voorstellingen goede resultaten geboekt. Tegelijkertijd is er 1 tot 4,5 miljoen euro investering nodig om achterstallig onderhoud weg te werken, concludeert BMC. Het onderzoeksbureau adviseert om het beheer te professionaliseren en het Hanzehofcomplex als gemeente weer in eigendom te nemen. Tevens schetst het bureau drie mogelijke toekomstscenario's.

Drie scenario's
In het eerste scenario wordt het huidige complex gehandhaafd met de noodzakelijke renovatie van circa 4,5 miljoen euro. Het tweede scenario schetst sluiting van de theaterzaal en het realiseren van een nieuw, kleiner theater met maximaal 350 stoelen, voor een bedrag van 10 tot 14 miljoen euro waarbij de Buitensociëteit gehandhaafd blijft. De derde optie is de meest rigoureuze, namelijk sluiting en sloop van de theaterzaal en handhaven van de Buitensociëteit in combinatie met het inzetten van een deel van de huidige subsidie ten behoeve van activiteiten op andere cultuurlocaties in de stad. Lees verder op pagina 3