Annegreet van Bergen te midden van haar kleinzoon Karel en kleindochter Isolde die, in tegenstelling tot nog maar enkele decennia geleden, voor de feestelijke gelegenheid geen rokje hoeft te dragen. Foto: Eric Klop
Annegreet van Bergen te midden van haar kleinzoon Karel en kleindochter Isolde die, in tegenstelling tot nog maar enkele decennia geleden, voor de feestelijke gelegenheid geen rokje hoeft te dragen. Foto: Eric Klop Foto:

Zutphense Annegreet van Bergen
presenteert opvolger Gouden Jaren

ZUTPHEN – In het Koelhuis te Zutphen vond afgelopen donderdag de officiële presentatie plaats van het boek Het Goede Leven. Hiermee pakt de Zutphense journalist en econoom Annegreet van Bergen de draad op van haar bestseller Gouden Jaren, waarvan de afgelopen jaren circa 300.000 exemplaren werden verkocht. Opnieuw laat zij met observaties, anekdotes en beeldmateriaal uit tientallen privécollecties zien hoe de enorme naoorlogse groei het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd.

Door Eric Klop

Leonoor Broeder van uitgeverij Atlas Contact heet het publiek, waaronder familie en bekenden van de schrijfster en gasten die foto's voor het boek beschikbaar hebben gesteld, welkom. "De ene boekpresentatie is feestelijker dan de ander", zegt ze met eurotekentjes in haar ogen. De uitgeefster doelt echter op de titel, tekst en inhoud. "Een geschiedenis van het dagelijks leven, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland en Engeland in Nederland niet écht een genre is. Maar Het Goede Leven presenteert en interpreteert de veranderingen in het familie- en gezinsleven. Dat is nuttig, want uit het boek blijkt bovendien maar weer eens dat de Nederlandse cultuur geen statisch gegeven is. Nooit geweest ook. Ons land is al lang een geglobaliseerde cultuur."

Dat de mensen het maar weten. Waar het Annegreet van Bergen echter in eerste instantie om gaat is de lezer duidelijk te maken dat veel 'dagelijkse' gebruiken en verworvenheden anno 2018 lang niet zo vanzelfsprekend zijn als ze vaak lijken. Met Gouden Jaren duidde zij dat vooral uit eigen onderzoek en herinneringen. In Het Goede Leven put de journaliste zeer regelmatig ook uit inbreng van derden. "Het is nauwelijks voor te stellen, maar begin jaren '80 was er nog geen mobieltje", lost ze een schot voor de boeg. Met alle onzekerheden van dien. Wanneer iemand voor tien maanden naar Kenia vertrok, luidde 'geen bericht, goed bericht' het credo en vertrouwde het thuisfront op de luchtpost. En wanneer de reiziger bij de geplande terugkomst niet uit het vliegtuig stapte? Geduld zal u redden.

Met een mobieltje dient het gemak pas hooguit zo'n kwart eeuw de mens, om nog maar te zwijgen van…. Ja, wat al niet? Zo beschikken woningen, met dank aan de groeiende economie, pas sinds het eind van de jaren '50 over fatsoenlijke wasgelegenheid. "En nog in 1960 had een derde van alle Nederlanders een kunstgebit", weet Van Bergen. "Want tandenpoetsen was voordien bepaald niet overal de gewoonte." Wel dan niet ingegeven door de stijgende welvaart veranderde ook het leven als zodanig in ruim een halve eeuw spectaculair. Kruidenierswinkels werden in no-time omgebouwd tot zelfbedieningswinkels, roken binnenskamers was binnen een poep en een zucht taboe, vrouwen worden niet meer ontslagen als ze gaan trouwen, wollen zwembroeken die bij jongens tot boven de navel reikten waren in de tienerjaren van de huidige 60-plusser de gewoonste zaak van de wereld. De eerste decennia na de oorlog bleef de wereld veelal beperkt tot de lands- en soms zelfs de dorpsgrenzen. Nu ligt gans de aardbol voor ons open. De jeugd van tegenwoordig speelt met digitale materialen. Twee generaties geleden werd treintje gespeeld. Heel soms al met Märklin, maar veel vaker op enkele achter elkaar geplaatste stoeltjes. Fantasie, meneer. Verbeeldingskracht, mevrouw. Waar vindt u dat vandaag op heden nog?

'Vroeger was alles beter', luistert troubadour Gery Groot Zwaaftink de boekpresentatie zingend en met een bescheiden, want Achterhoekse knipoog, op. Maar een boterham met tevredenheid glijdt steeds verder weg in de vergetelheid. Dat wil Annegreet van Bergen met Het Goede Leven wederom voorkomen. Niet voor niets reikt zij het eerste exemplaar uit aan haar kleinkinderen, 7 en 9 jaar jong. "Een cadeau van oma Zutphen." Opdat met name ook de jeugd beseft dat het de Nederlanders anno nu over het algemeen beter gaat dan ooit.

Het Goede Leven door Annegreet van Bergen telt 352 rijk geïllustreerde pagina's, kost 19,99 euro en is niet alleen verkrijgbaar bij de boekhandel, maar ook via internet en als e-book.