De gelukkige winnaars in het zonnetje gezet. Foto: PR
De gelukkige winnaars in het zonnetje gezet. Foto: PR Foto:

Actie 'Mijn Buur is de Beste'

Burenrelaties op een positieve manier onder de aandacht te brengen

ZUTPHEN - Eind augustus werd een bloemetje uitgereikt aan de heer en mevrouw Rakers vanuit de actie 'Mijn Buur is de Beste'. Het initiatief hiervoor komt vanuit Buurtbemiddeling (Perspectief Zutphen) en heeft als doel om burenrelaties op een positieve manier onder de aandacht te brengen. De buurvrouw had het stel aangemeld en voor hun deze verrassing gewonnen.

Inwoners van het Waterkwartier konden hun buren opgeven tijdens de zomerbraderie in wijkcentrum Waterkracht. Daar werd volop gebruik van gemaakt. Mevrouw Laroes had haar buren opgegeven: "Zij blijven altijd aardig en positief over onze spelende kinderen, terwijl ze heus wel eens last van ze zullen hebben. Dat vond ik wel een bloemetje waard!". De heer en mevrouw Rakers waren blij verrast met het bloemetje. "Wat een ontzettend lief gebaar! Wij vinden het alleen maar leuk dat er kinderen spelen in de straat. Dat deden onze eigen kinderen vroeger ook." Het stel woont al 45 jaar in hun huis aan de Van Kolstraat en vinden het contact met de buren erg plezierig. "We kunnen goed opschieten met de buren van allebei de kanten en krijgen, nu we een dagje ouder worden, van beide naaste buren veel hulp."

De coördinator en bedenker van de actie, Gerry ten Brummelaar, vond de aanmeldingen voor de actie Mijn Beste Buur hartverwarmend. Het is mooi om te horen dat relaties tussen buren ook vanzelfsprekend goed kunnen gaan. "Dat zie ik vanuit mijn rol als bemiddelaar vaak anders", vertelt Gerry. "Vooral in de afgelopen zomermaanden waren er meer meldingen dan voorgaande jaren. Voor een gedeelte komt dat door de hete zomer. Daarnaast zijn er meer gecompliceerde zaken waarbij meerdere buren en partijen betrokken zijn. We kunnen bij Buurtbemiddeling dan ook goed nieuwe vrijwilligers gebruiken."

Bemiddelaars gezocht
Buurtbemiddelaars bemiddelen bij burenruzies. De verstoorde verhoudingen kunnen ontstaan vanuit geluidsoverlast of een geschil over bijvoorbeeld overhangende bomen en struiken. De kunst is om buren vanuit een neutrale houding dichterbij elkaar te brengen. Daarvoor moet je als mens stevig in je schoenen staan, maar buurtbemiddelaars krijgen ook trainingen en intervisies vanuit Perspectief Zutphen aangeboden. Gerry besluit: "Als vrijwilliger leer je zelf allerlei vaardigheden en je kan echt iets moois betekenen voor mensen die er samen niet meer uitkomen. "Als u interesse heeft of vragen over deze vrijwilligersbaan, neem dan contact op met Joke van Bloois 0575 596 209."