Defensie ruimt resten V1-raket in Tichelbeeksewaard

ZUTPHEN - In de periode van 17 tot en met 28 september ruimt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) de restanten van de V1-raket in de Tichelbeeksewaard. Maandag 3 september zijn de voorbereidingen voor deze ruiming gestart.

Vorig jaar zijn in de Tichelbeeksewaard de restanten gevonden van een V1-raket uit de Tweede Wereldoorlog. De V1 was een soort onbemand vliegtuigje met meer dan 800 kilo springstof aan boord. Waarschijnlijk is de gevonden V1 afgevuurd vanaf een baan in de omgeving van Zutphen en functioneerde het geleidesysteem niet goed. Na de vondst in juli 2017 zijn de ontstekers tot ontploffing gebracht en delen geruimd. Daarna zijn de resten van het projectiel afgedekt met platen, zodat niemand erbij kon. Nu gaat de EODD deze resten, waaronder de hoofdlading, ook ruimen.

Veiligheid
Maandag 3 september zijn de voorbereidingen gestart om de ruiming zo veilig mogelijk te maken. Op 17 september start de ruiming zelf. Het ruimen van de resten gebeurt alleen overdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Buiten deze tijden stelt de EODD het explosief veilig, zodat er geen gevaar is op ontploffing. De springstof gaat in containers naar een veilige plek in Lochem, waar vaker explosieven gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht. De gemeente Lochem informeert de omwonenden hierover per brief.

Het gebied waar de resten van de V1 liggen, is tijdens de werkzaamheden afgesloten en dus niet toegankelijk vanwege veiligheidsredenen. Daarnaast worden er nog andere maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen. Zo richt de EODD een wachtpost in, waar dag en nacht iemand het terrein in de gaten houdt. Omwonenden kunnen gewoon in hun woning blijven. Ook het auto- en treinverkeer over de oude IJsselbrug kan gewoon doorgaan.

Planning en uitvoering
De EODD voert de ruiming uit, bureau ARMAEX ondersteunt. De politie is nauw betrokken bij het verwijderen en afvoeren van de resten van de V1. De planning is als volgt:
- 3 t/m 14 september: voorbereiding en inrichting van het werkterrein
- 17 t/m 28 september: ruimen van de V1 (tussen 9.00 – 16.00 uur)
- 1 t/m 12 oktober: opruimen van het werkterrein


Chocoladefestival organiseert grote taartbakwedstrijd

ZUTPHEN - Het Chocoladefestival Zutphen organiseert dit jaar voor het eerst een taartbakwedstrijd. Ben jij de ultieme taartenbakker of –bakster én is chocolade jouw lievelingsingrediënt? Meld je dan uiterlijk 23 september aan om mee te doen aan deze wedstrijd via inzutphen.nl/taart. Tijdens het Chocoladefestival op zondag 30 september presenteren de deelnemers hun taart aan de jury. De winnaar gaat met Zutphense prijzen naar huis.

Er is plek voor maximaal twintig taartenbakkers en deelname gaat op volgorde van aanmelding. De taarten worden geproefd door een vakkundige jury waaronder de organisator van het Chocoladefestival Huub Janson en chocolatier Arthur Tuytel. De jury beoordeelt de taarten niet alleen op smaak, maar ook op het uiterlijk van de taart en of deze goed aansluit op het thema van het Chocoladefestival van dit jaar: Afrika. De beste bakker of bakster wint een workshop Bonbon maken voor twee personen bij Bonbonatelier Janson en een vaartocht met de Hanzestedensloep inclusief diner.

Chocoladefestival Zutphen kan tot en met zondag 23 september via de website. Hier vindt je ook meer informatie en voorwaarden. Het Chocoladefestival Zutphen 2018 vindt plaats op zondag 30 september van 12.00 tot 17.00 uur.


inzutphen.nl/taart


Laatste kaarten voorstelling BEK

ZUTPHEN - Cabaretier Rob van Druten vormt met zijn kompaan Frans Velthuis het cabaretduo Heit al geheurt. Zaterdag 29 september brengen zij de voorstelling BEK, te zien in de Hanzehof. Iedereen die dit bij wil wonen, moet er snel bij zijn want er zijn nog twintig kaarten over voordat de voorstelling is uitverkocht.